STOLTENBERG MIROTVORAC: Brine nas Putin, ne želimo novi Hladni rat

0

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da je objava ruskog predsednika Vladimira Putina o novom nuklearnom oružju „deo obnovljene ruske samouverenosti na koju Zapad već odgovara“.

„Naravno da smo zabrinuti jer NATO ne želi novi Hladni rat. Ne želimo novu trku u naoružanju“, rekao je Stoltenberg tokom posete Bagdadu, prenosi Rojters.

Putin je u četvrtak objavio čitav niz novog nuklearnog oružja koje je, kako je naveo, ili već spremno za upotrebu ili je u razvoju, istakavši da bi to oružje moglo da pogodi skoro svaku tačku na zemaljskoj kugli, a da ne bude presretnuto, podseća britanska agencija.

Stoltenberg je ocenio da je Putinov govor u skladu sa „šablonom ponašanja u kojem Rusija razvija novo oružje i koristi vojnu silu protiv susedne Ukrajine“.

„Ovaj šablon, koji vidimo proteklih godina, deo je razloga što NATO sada prilagađava i najsnažnije do sada jača svoju kolektivnu odbranu otkako je završen Hladni rat“, istakao je generalni sekretar Alijanse.

Kako je naveo, NATO ne oponaša Rusiju u smislu „raketa za raketu, oružje za oružje, već odgovara“.

Stoltenberg je pozvao Rusiju da se pridržava Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF) za koji su SAD saopštile da ga je Putin prekršio svojom prošlonedeljnom objavom.

RTS

POSTAVI ODGOVOR

*