СТОЛТЕНБЕРГ: Спроводи се адаптација командне структуре и због ситуације у Украјини

0

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг изјавио је да постоји највиши ниво активности руских подморница и признао да је флота Северноатлантског савеза изгубила неопходне борбене вештине на мору.

„Русија је уложила значајна средства у своју флоту, посебно у подморнице. Активности руских подморница сада су на највишем нивоу од времена Хладног рата“, рекао је Столтенберг у интервјуу за листове „Франкфуртер алгемајне цајтунг“.

Истовремено, Столтенберг је указао на смањену спремност Алијансе за изазове на мору.

„Након завршетка Хладног рата НАТО је смањио своје способности на мору, посебно способности борбе против подморница. Мање смо тренирали и изгубили смо вештине“, објаснио је он.

Столтенберг сматра да би алијанса требало да буде способна да превози трупе и опреме преко Атлантика и у вези са тим је поменуо планове за стварање нових јединица.

Раније су министри одбране земаља-чланица НАТО-а усагласили план за прилагођавање командне структуре који предвиђа формирање две команде: за Атлантик — за заштиту транспортних рута између Северне Америке и Европе и за логистику како би се обезбедио превоз трупа и опреме у Европи.

Такође је одлучено да се формира центар за сајбер-операције и интегришу националне сајбер-могућности у мисији и операцији савеза, уз очување потпуне контроле над њима од стране земаља-чланица. Столтенберг је рекао да се спроводи адаптација командне структуре, између осталог и због ситуације у вези са Украјином.

 

 

vostok.rs

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*