СТРАХ У СКОПЉУ: Грађани на улицама, боје се нових земљотреса

0

Серија слабијих земљотреса у Скопљу одржава страх становништа од нових потреса

Серија слабијих земљотреса који су се осетили и понедељак, узнемирене грађане Скопља и околине после три снажна недељна потреса одржава у „превентивном страху“. У ишчекивању евентуално нових снажних потреса, велики број становника главног града Македоније „приморала“ је на напуштање станова посебно у вишеспратницама и „камповање“ у парковима и на отвореном простору периферије.

У парковима, под шаторима, на клупама и душецима избаченим на травњаке, у аутомобилима. Многи грађани Скопља провели су немирну ноћ између недеље и понедељка страхујући од нових могућих фаталних подрхтавања тла. У страху од нових земљотреса неке су породице напустиле Скопље и склонили се код родбине у селима и у викендицама чак и на Маврову.

У централном градском парку крај Вардара, али на травњацима између зграда у скопским насељима Чаир, Карпош, Аеродром. Многе породице су после немирне ноћи дочекале јутро. Међу „камперима“ било је и добро опремљених грађана за превентивно спавање на отвореном, неки на душецима чак и са савременом опремом за праћење најновијих информације у страху од нових потреса.

Серија слабијих потреса у Скопљу и широј околини регистрована је и у понедељак. Земљотрес јачине 2,3 степени Рихтера погодио регистрован је у 11,50 часова са епицентром на око седам километара источно од Скопља.

Потрес у 14.19 часова био је магнитуде од 3,7 степени Рихтерове скале, а епицентар је био на девет километара североисточно од Скопља, на дубини од пет километара надомак села Црешева.

Сеизмолошка опсерваторија Природно-математичког факултета у Скопљу до понедељка после подне регистровала је 14 земљотреса.

У недељаном снажном земљотресу јачине 5,2 степена по Рихтеру, изазвао је велики страх межу становницима главног града Македоније. У медицинским мизвештајима се наводи да је повређено више од 100 људи, углавном у паничном бегу из својих станова и кућа.

Међу неколико болнички збринутих грађана је и једна Скопљанка која је задобила преломе ногу у паду са терасе стана на првом спрату.

ШТЕТЕ

Из Центра за управљање кризом (ЦУК) у Скопљу у пшонедељак је саопштено да су примили више од 300 пријава штета на објектима у серији потреса у скопском региону. Нејвећи део пријава је због штета на фасадама, оштећеним крововима, прозорима станова и кућа.

Оштећења су регистрована и згради основне школе „Димитар Беровски“ у насељу „Ђорче Петров“, Института за македонски језик, делу великог објекта јавног информативног сервиса Македонска радио телевизија (МРТВ), као и на приватним кућама у селима Батинци, Драчево, скопским насељима Гази Баба, Бит Пазар, Центар, Железара. У МУП су пак, потврдили пријаве оштећења већег броја путничких аутомобила.

Вечерње Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*