STRAH U SKOPLJU: Građani na ulicama, boje se novih zemljotresa

0

Serija slabijih zemljotresa u Skoplju održava strah stanovništa od novih potresa

Serija slabijih zemljotresa koji su se osetili i ponedeljak, uznemirene građane Skoplja i okoline posle tri snažna nedeljna potresa održava u „preventivnom strahu“. U iščekivanju eventualno novih snažnih potresa, veliki broj stanovnika glavnog grada Makedonije „primorala“ je na napuštanje stanova posebno u višespratnicama i „kampovanje“ u parkovima i na otvorenom prostoru periferije.

U parkovima, pod šatorima, na klupama i dušecima izbačenim na travnjake, u automobilima. Mnogi građani Skoplja proveli su nemirnu noć između nedelje i ponedeljka strahujući od novih mogućih fatalnih podrhtavanja tla. U strahu od novih zemljotresa neke su porodice napustile Skoplje i sklonili se kod rodbine u selima i u vikendicama čak i na Mavrovu.

U centralnom gradskom parku kraj Vardara, ali na travnjacima između zgrada u skopskim naseljima Čair, Karpoš, Aerodrom. Mnoge porodice su posle nemirne noći dočekale jutro. Među „kamperima“ bilo je i dobro opremljenih građana za preventivno spavanje na otvorenom, neki na dušecima čak i sa savremenom opremom za praćenje najnovijih informacije u strahu od novih potresa.

Serija slabijih potresa u Skoplju i široj okolini registrovana je i u ponedeljak. Zemljotres jačine 2,3 stepeni Rihtera pogodio registrovan je u 11,50 časova sa epicentrom na oko sedam kilometara istočno od Skoplja.

Potres u 14.19 časova bio je magnitude od 3,7 stepeni Rihterove skale, a epicentar je bio na devet kilometara severoistočno od Skoplja, na dubini od pet kilometara nadomak sela Creševa.

Seizmološka opservatorija Prirodno-matematičkog fakulteta u Skoplju do ponedeljka posle podne registrovala je 14 zemljotresa.

U nedeljanom snažnom zemljotresu jačine 5,2 stepena po Rihteru, izazvao je veliki strah mežu stanovnicima glavnog grada Makedonije. U medicinskim mizveštajima se navodi da je povređeno više od 100 ljudi, uglavnom u paničnom begu iz svojih stanova i kuća.

Među nekoliko bolnički zbrinutih građana je i jedna Skopljanka koja je zadobila prelome nogu u padu sa terase stana na prvom spratu.

ŠTETE

Iz Centra za upravljanje krizom (CUK) u Skoplju u pšonedeljak je saopšteno da su primili više od 300 prijava šteta na objektima u seriji potresa u skopskom regionu. Nejveći deo prijava je zbog šteta na fasadama, oštećenim krovovima, prozorima stanova i kuća.

Oštećenja su registrovana i zgradi osnovne škole „Dimitar Berovski“ u naselju „Đorče Petrov“, Instituta za makedonski jezik, delu velikog objekta javnog informativnog servisa Makedonska radio televizija (MRTV), kao i na privatnim kućama u selima Batinci, Dračevo, skopskim naseljima Gazi Baba, Bit Pazar, Centar, Železara. U MUP su pak, potvrdili prijave oštećenja većeg broja putničkih automobila.

Večernje Novosti

POSTAVI ODGOVOR

*