Штрајк у Фијату – држава ћути, економисти упозоравају

0

Штета за привреду Србије због штрајка радника у фабрици аутомобила „Фијат-Крајслер аутомобили Србија“ је вишеструка – како непосредна тако и дугорочна.
Штрајк може лоше утицати на долазак других инвеститора, оценили су економисти.

Консутант за страна улагања Милан Ковачевић рекао је за агенцију Бета да је чудно да држава ништа не предузима да покрене решавање проблема насталих због обустављања производње, иако субвенционише ту фабрику, и власница је трећине капитала.

„У 2015. години држава Србија је субвенцијама фабрици покрила издатке за 80 одсто укупних зарада, а у 2016. години је повећала дотације и премашила за трећину укупну суму за зараде радника“, рекао је Ковачевић.

Прошле године руководство Фијата је, према његовим речима, смањило суму укупних зарада за десетак одсто, а продаја аутомобила је била смањена за пет одсто.
Како је рекао Ковачевић, тешко је разумети, зашто држава и поред толиког улагања, далеко већег него што се обавезала, није нашла начина да бар део претвори у власништво и повећа га са садашње једне трећине фирме.

Србија је чак и пре доласка фабрике, према његовим речима, подстицала продају Фијатових аутомобила на домаћем тржишту.

„Моје симпатије су на страни запослених који штајкују, верујем у њихове аргументе“, рекао је Ковачевић.

Додао је да замера најновијој влади Србије што, када је дошла на власт, није објавила све детаље уговора.

„Иако тврде да је уговор пословна тајна и да би се објављивањем пекршио договор, сматрам да би то била мања штета од оне која настаје због тога што не знамо све одредбе уговора“, рекао је Ковачевић.

Професор Факултета за економију, финансије и администрацију (ФЕФА) Михаило Црнобрња рекао је агенци Бета да је од материјалне већа штета то што штрајк погађа кредибилитет фирме.

„Улагање Фијата у крагујевачку фабрику названо је инвестицијом века, а некима је то била узданица извоза из Србије, а сада се показује да то и није“, рекао је Црнобрња.

По његовим речима, ако се спор радника и руководства ускоро не реши, то би могло да утиче на долазак нових инвеститора у Србију.

Бета

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*