Страни медији: Kосово гласало за човека којег чека оптужница за РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ

0

Будуће власти у Приштини очекују тежак посао у борби против корупције и могуће оптужнице против ратних вођа ОВK, напомињу западни медији у првим реаговањима на прелиминарне резултате парламентарних избора на KиМ уз оцену да би избор Рамуша Харадинаја за премијера закомпликовало односе са Београдом.

„Би-Би-Си“ наводи да би „овај бивши побуњенички командант, којег Србија тражи оптужујући га за ратне злочине“, према предизборним анкетама требало да буде победник избора.

„Победа Харадинаја, лидера Алијансе за будућност Kосова, закомпликовала би односе са Србијом“, стоји у тексту британског јавног сервиса.

АФП наводи да је Kосово гласало за парламент који ће очекују „напети односи“ са Београдом, као и „ендемска корупција и могуће оптужнице за ратне злочине за поједине (косовске) вође“.

Агенција наводи да изгледа да ови избори уводе Kосово „у период неизвесности, са старом гардом бивших герилских бораца који имају вођство, али им недостаје апсолутна већина у односу на странке које позивају на промене“.

Наводи се да је Харадинај, као кандидат за премијера коалиције коју су косовски медији назвали „ратним крилом“ и на чијем се налази Демократска партије Kосова председника Хашима Тачија, прогласио „убедљиву победу“.

„Али, изгледа да је питање да ли ће он (Харадинај) и његови савезници доћи до 51 посланика у парламенту од 120 места, ниво подршке који би им омогучхио да владају у коалицији са десет посланика који представљају несрпске мањине, попут етничких Турака и Рома“, наводи АФП.

Ројтерс наводи да ће нова влада у Приштини „морати да се ухвати у коштац са незапошљеношћу који износи 30 одсто“ и побољша односе са Београдом, што је „предуслов за напредовање у процесу приступања Европској унији“.

„Запад види инеграцију Западног Балкана у Европску унију као начин стабилизације региона који се и даље опоравља од ратова 90-их година прошлог века“, наводи ова агенција.

АП пише да је на косовским изборима највише гласова освојила коалиција „бивших побуњеничких вођа етничких Албанаца“ и да „ниједна група неће моћи да влада сам, па су коалиције вероватне“, као и ће „нови кабинет морати да се ухвати укоштац са неколико тешких питања, укљуцујући демаркациони споразум са Црном Гором“.

Међу главним проблемима су, како наводи АП,“потврда још једног споразума са Србијом којим се дају већа права етничкој српској мањини, и наставак напорних преговора са Београдом, који Kосову негира државност“, наводи АП.

 

 

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*