Странка председника Француске освојила већину

0

Према резултатима две анкете, Макронова Република у покрету заједно са својим савезником Модем на путу је да освоји више од 400 од 577 места у француској скупштини.

Две агенције, заједно са другима, предвиђају да је Макрон освојио више од 30 одсто гласова у првом кругу избора, након затварања бирачких места.

Према подацима анкете коју је спровела агенција Елабе Макрон је освојио између 415 и 445 посланичких места, док анкета Кантар Софрес наводи да се тај број креће између 400 и 445.

Агенције за испитивање јавног мњења такође превиђају историјски ниску излазност од око 50 одсто, што указује на замор након изборне сезоне која је довела Макрона на чело Француске прошлог месеца, наводи АП.

Странка Емануела Макрона освојила је око 30 одсто гласова у првом кругу парламентарних избора у тој земљи, јавила је ранојевечерас белгијска државна телевизија на француском језику РТБФ позивајући се на резултате две излазне анкете.

Према наводима те телевизије, конзервативна партија Републиканци освојила је између 19 и 20 одсто гласова, а за њом следи крајње десничарска партија Национални фронт са 17 одсто, крајње левичарска партија „Француска која се не покорава“ Жан-Лик Меланшона са 12 одсто и Социјалистичка партија са између седам и осам одсто гласова.РТБФ није објавила који су анкетари прикупили податке нити детаље њихове методологије, пренео је Ројтерс.

У Француској су јутрос у 8 сати отворена биралишта за први круг парламентарних избора, а традиционални бастиони левице и деснице страхују да ће их потиснути Макронови центристички кандидати.

Курир, Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*