Странке десног центра победнице локалних избора у Италији

0

Италијанске странке десног центра победнице су избора за градоначелнике, показали су први резултати.

Ђенова, традиционално левичарско упориште, врло ће вероватно прећи десном центру први пут у више од 50 година.

Кандидат који има подршку противмигрантске Северне лиге и странке Напред Италија Силвија Берлусконија добиће око 54 одсто гласова, док ће 46 одсто добити кандидат кога подржава владајућа Демократска странка (ПД), показале су коначне пројекције темељене на пребројаним гласовима.

Ови избори представљају назадовање за челника ПД-а и бившег премијера Матеа Ренција, који је одлучио да остане у позадини у кампањи након унутрашњих подела у својој странци.

Гласачи у више од стотину италијанских градова у недељу су бирали своје градоначелнике на изборима за које се очекивало да ће учврстити позицију странака десног центра, уочи парламентарних избора, који се одржавају за мање од годину дана.

Око 4,3 милиона гласача вратило се на биралишта у својим местима која након првог круга избора 11. јуна нису добила вођство, јер ниједан кандидат није освојио више од 50 одсто гласова. Иако је гласање у недељу било последње пре општих избора, због локалних фактора оно не може дати праву слику популарности странака на националном нивоу.

На пример, странка Пет звезда је у други круг прошла у само једном од 25 градова, но она је према многим анкетама најпопуларнија странка у држави.

Успркос томе, недељни избори могли би да делују као позив на уједињење странака десног центра које су супротстављене на нивоу Италије. Њихови резултати из првог круга показују да би могле постати важан играч на општим изборима ако се уједине под једним челником.

Чини се да ће око 10 покрајинских престолница које је држао леви центар прећи десном центру.

Ђенова је последњи у низу недавних пораза које је претрпео ПД у својим традиционалним упориштима. Прошле године је изгубио Торино и Рим, које је освојила странка Пет звезда. Након делимично пребројаних гласова десни центар, такође, води у северним градовима Вееони, Кому, Пјаћенци, Монци и Пистоји, те Катанцару на југу.

Н1

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*