Штрбац: Почела хапшења Срба по хрватским потерницама

0

Срби из бивше Републике Српске Kрајине у Хрватској и припадници бивше ЈНА требало би да буду опрезни при бирању детинација за одмор, с обзиром да су као и претходних година почела хапшења по хрватским потерницама и то људи чија се имена не налазе на списку осумњичених и оптужених за ратне злочине, упозорио је данас председник Документационо-информационог центра „Веритас“ Саво Штрбац.

Он је у саопштењу навео да је јутрос на прелазу Батровци ухапшен Душко Гаћеша због наводног ратног злочина над цивилним становништвом у рату деведесетих на подручју општине Бенковац.

Према његовим речима, Гаћеша до сада више пута путовао у више европских земаља и није имао никаквих проблема са преласком граница, али је први пут кренуо Хрватску.

Штрбац је навео да се он није налазио на списку Државног одвјетништва Републике Хрватске осумњичених, осуђених и оптужених за ратне злочине са стањем на дан 31. марта 2013. године, на којем је било 1.577 имена.

Додао је да је на основу међународних потерница које је расписао Биро Интерпола у Загребу, до сада ухапшено 168 особа, од којих је 61 екстрадиран у Хрватску, а против њих 23 поступак је обустављен или је оптужба одбијена.

„Оволики број обустава поступака против лица са Интерполових потерница указује и на злоупотребу Интерпола од стране Хрватске. Тренутно се у хрватским затворима због кривична дела ратних злочина налази 28 лица српске националности, припадника бивших ЈНА и СВK, од којих је 19 правоснажно осуђено, док су остали под истрагом, оптужбом или чекају правоснажност пресуда“, навео је Штрбац.

 

бета

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*