Стрес у детињству може да вам скрати живот за 20 година

0

„Стрес, то је нервни отров, исто као жива или олово“, каже Џејмс Редфорд. „Знамо који су токсини из околине. И ово је исто отров из околине у којој живимо“, каже Редфорд.

Токсични стрес у детињству оставља тако дугорочне последице на здравље да може да изазове срчане болести, депресију, рак, па чак и да скрати животни век за двадесет година.

У документарцу „Отпорност“, Џејмс Редфорд, син легендарног глумца Роберта Редфорда, бавио се темом токсичног стреса и његових последица по младе животе, документујући све изјавама педијатара, истраживача и научника, као и чувеном студијом Винсента Фелитија и Роберта Анда из 1998. године, о негативним искуствима из детињства и дугорочним последицама у одраслом добу.

Чувено истраживање о негативним искуствима дало је прецизне последице које деца касније као одрасли под токсичним стресом трпе. Одрасли испитаници су морали да одговоре на питања из детињства: Да ли су били сведоци злоупотребе супстанци? Да ли су се њихови родитељи развели или раздвојили? Да ли је неко у кући имао менталну болест? Да ли је члан породице завршио у затвору?

Они који су имали три или више позитивних одговора, имали су висок ризик да се озбиљно разболе. Три „да“ одговора значе да су особе имале два пута веће шансе да развију срчану болест од оних који нису имали позитивне одговоре. Четири потврдна одговора значе да имају три пута већу шансу да развију депресију. Шест скраћује животни век за двадесет година.

„Стрес, то је нервни отров, исто као жива или олово“, каже Џејмс Редфорд. „Знамо који су токсини из околине. И ово је исто отров из околине у којој живимо“, каже Редфорд.

Тврдња да изложеност тешким искуствима у детињству може да доведе до здравствених проблема јесте позната идеја. Особа покушава да се избори са стресом злоупотребом хране или супстанци, и тако уништава здравље. Али ово истраживање показало је другачију врсту повезаности — одговор на стрес јачи је предиктор коронарне срчане болести него висок крвни притисак, висок холестерол или пушење.

 

 

Недељник

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*