Стриц Новака Ђоковића-почасни конзул Србије у Монаку

Принц Алберт Други дао сагласност да Горан Ђоковић, стриц нашег најбољег спортисте, представља Србију у Монте Карлу

0

Принц Алберт Други и Министарство спољних послова Монака дали су сагласност да Горан Ђоковић буде почасни конзул Србије у Монте Карлу, сазнаје „Политика”. Влада Србије донела је 6. априла одлуку о отварању почасног конзулата у, после Ватикана, другој најмањој држави на свету, а шеф дипломатије Ивица Дачић потписао је одобрење да на његовом челу буде Горан Ђоковић.

Стриц нашег прослављеног тенисера Новака Ђоковића биће тако 62. почасни конзул Србије.

„Горан Ђоковић је већ шест година резидент Монака и он ће волонтирати на функцији почасног конзула. То значи да од Србије неће примати плату и све трошкове рада почасног конзулата сносиће сам. Његов главни задатак биће повезивање пословне заједнице Србије и Монака, односно да заинтересује власнике компанија из Монте Карла да улажу у Србију”, каже извор близак Горану Ђоковићу, који и даље остаје и на функцији потпредседника Тениског савеза Србије.

Дипломатски односи Србије са Монаком успостављени су у новембру 2017. године и наша амбасада у Паризу од тада радно покрива и односе са овом државом, коју је 1297. године на Азурној обали основала династија Грималди. Занимљиво је да је Кнежевина Монако 2015. године гласала за пријем Косова у Унеско.

По Закону о спољним пословима, влада на предлог министра и уз сагласност државе пријема, може за почасног конзула поставити лице, без обзира на држављанство, које у својој држави ужива углед и жели да заступа интересе Републике Србије. Члан 21 овог закона предвиђа да је почасни конзул дужан да „обавља своје функције сагласно политици и ставовима владе и на основу инструкција шефа сталне дипломатске мисије у држави пријема, односно руководиоца надлежне унутрашње јединице Министарства”.

Осим Ђоковића, наш најпознатији почасни конзул je руски милијардер Генадиј Тимченко, а идеја је потекла управо од породице нашег тенисера

Бивши министар спољних послова СРЈ Живадин Јовановић каже да се за почасне конзуле углавном бирају угледне личности из земље пријема: „Почасни конзули су утицајни појединци из јавног, културног и привредног живота земље у којој живе и раде и они Србији могу бити ослонац у наступу према тим земљама”.

Почасни конзули нису службеници Министарства спољних послова. Србија им не даје дипломатске пасоше, али им се из Београда достављају табла са именом Србије и застава којом обележавају конзулат. Дипломатске таблице на возилима највећа су привилегија коју могу да уживају на рачун ове титуле, која је савремени тренд у свету. Основни задатак почасних конзула јесте да промовишу Србију и подижу њен углед. Осим тога, имају обавезу и да једном годишње о свом ангажману реферишу Министарству спољних послова.

Осим Горана Ђоковића, наш најпознатији почасни конзул je руски милијардер Генадиј Тимченко. Почасни конзулат у Санкт Петербургу отворио је 12. новембра 2016. године лично председник Србије Томислав Николић. Тимченко је тада захвалио председнику Србије на указаном поверењу и нагласио да му је то част и задовољство.

„Та област је за мене потпуно нова, никада нисам био дипломата. Прихватио сам, јер са Србијом имамо дуге историјске и пријатељске односе”, поручио је овај Владимиру Путину близак бизнисмен, чије богатство „Форбс” процењује на 11 милијарди долара. Идеја да један од најбогатијих људи Русије буде наш почасни конзул у бившој руској престоници потекла је баш од породице Ђоковић, с чијим је члановима пријатељ. Сам Тимченко причао је својевремено за „Вечерње новости” како се са нашим доскора првим рекетом света упознао преко руског тенисера Марата Сафина, кад је једном приликом с њим дошао у Београд на тениски турнир:

„Тада ме је Сафин упознао са младим Новаком Ђоковићем. Касније је наше познанство прерасло у породично пријатељство. Новак је био код мене у гостима у Француској. Долазио је са девојком, садашњом супругом. Добро смо се проводили, играли смо чак и фудбал. Касније сам се више пута сретао, не само са Новаком, него и са његовом најближом породицом. Заједно смо помагали Србе на Косову и Метохији. Колико знам, Ђоковићи су предложили премијеру Вучићу да будем почасни конзул. Приликом боравка премијера Вучића у Русији упознали су ме са њим и тада смо разговарали и о предлогу да будем почасни конзул”, објаснио је Тимченко.

Миленко ПЕШИЋ, ПОЛИТИКА

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*