Стручњаци:Да ли је избор Џаферија (не)легитиман?

0

Избор посланика албанске Демократске партије за интеграције Талата Џаферија за председника парламента изазвало је полемику у јавности да ли је његов избор (не) легитиман
Универзитетски професор Татјана Каракамишева -Јовановска, наиме, сматра да је јучерашње понашање СДСМ и албанских партија, што се избора Џаферија тиче, класична провокација и потпуно неприхватљиво.

„Талат Џафери је нелигитиман председник Собрања, и ниједан његов потпис није важећи“, рекла је Каракамишева, пренели су македонски медији.

Избор Џаферија је непосредни повод за синоћњи хаос који се догодио у македонској скупштини, када је маса грађана упала у Собрање са образложењем да су СДСМ и представици албанских партија направили пуч.

Током протеклих 20 дана на конститутивним седницама македонсог парламента није се дошло до тачке дневног реда о избору председника тог највишег законодавног тела.

До јуче терориста, данас председник Собрања: Ко је Талат Џафери? Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Скупштина је, наиме, најпре требало да изабере чланове Комисије за избор и именовање и њихове заменике, што се, међутим, није догодило.

Избор председника парламента био је трећа тачка дневног реда, а Џафери је био виђен као најозбиљнији кандидат парламентарне већине коју је формирао лидер СДСМ Зоран Заев, уз подршку две албанске партије ДУИ и Беса.

Некадашњи председник Собрања Стојан Андов тврди да је избор Џаферија легитиман, а инцидент велика срамота за Македонију

Не смемо дозволити да ситуација даље ескалира и све стране морају се уздржати од стварања тензија, каже Андов.

У разговору са портал Алсат М, он тврди да је Џаферијев избор легитиман и у складу са процедурама.

Говорећи о инцидентима у Собрању, Андов је рекао да је то велика срамота за Македонију.

„То је ван сваке парламентарне праксе, што се догодило јуче. Тачно је да су се посланици понекад тукли у парламентима Јужне Кореје, Украјине и не знам где све још, али то је само између посланика, који су добили поверење народа“, рекао је додао да се „упада“ какав се догодио синоћ у Скопљу не сећа.

Оценио је да то дискредитује Македонију и да је тим чином држава понижена.

“ Али мислим да ће све даље ићи у правцу стабилизације“, рекао је и упутио честитке на избору Џаферију.

Сматра да је тиме отворен пут за избор реформске владе Македоније.

“ Председника Скупштине изабрала је парламентарна већина и нико то не може да спречи. Његова (Џаферијева) одговорност је сада да донесе све механизме за што брже формирање владе“, рекао Андов.

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*