Stručnjaci:Da li je izbor Džaferija (ne)legitiman?

0

Izbor poslanika albanske Demokratske partije za integracije Talata Džaferija za predsednika parlamenta izazvalo je polemiku u javnosti da li je njegov izbor (ne) legitiman
Univerzitetski profesor Tatjana Karakamiševa -Jovanovska, naime, smatra da je jučerašnje ponašanje SDSM i albanskih partija, što se izbora Džaferija tiče, klasična provokacija i potpuno neprihvatljivo.

„Talat Džaferi je neligitiman predsednik Sobranja, i nijedan njegov potpis nije važeći“, rekla je Karakamiševa, preneli su makedonski mediji.

Izbor Džaferija je neposredni povod za sinoćnji haos koji se dogodio u makedonskoj skupštini, kada je masa građana upala u Sobranje sa obrazloženjem da su SDSM i predstavici albanskih partija napravili puč.

Tokom proteklih 20 dana na konstitutivnim sednicama makedonsog parlamenta nije se došlo do tačke dnevnog reda o izboru predsednika tog najvišeg zakonodavnog tela.

Do juče terorista, danas predsednik Sobranja: Ko je Talat Džaferi? Više o tome pročitajte OVDE.

Skupština je, naime, najpre trebalo da izabere članove Komisije za izbor i imenovanje i njihove zamenike, što se, međutim, nije dogodilo.

Izbor predsednika parlamenta bio je treća tačka dnevnog reda, a Džaferi je bio viđen kao najozbiljniji kandidat parlamentarne većine koju je formirao lider SDSM Zoran Zaev, uz podršku dve albanske partije DUI i Besa.

Nekadašnji predsednik Sobranja Stojan Andov tvrdi da je izbor Džaferija legitiman, a incident velika sramota za Makedoniju

Ne smemo dozvoliti da situacija dalje eskalira i sve strane moraju se uzdržati od stvaranja tenzija, kaže Andov.

U razgovoru sa portal Alsat M, on tvrdi da je Džaferijev izbor legitiman i u skladu sa procedurama.

Govoreći o incidentima u Sobranju, Andov je rekao da je to velika sramota za Makedoniju.

„To je van svake parlamentarne prakse, što se dogodilo juče. Tačno je da su se poslanici ponekad tukli u parlamentima Južne Koreje, Ukrajine i ne znam gde sve još, ali to je samo između poslanika, koji su dobili poverenje naroda“, rekao je dodao da se „upada“ kakav se dogodio sinoć u Skoplju ne seća.

Ocenio je da to diskredituje Makedoniju i da je tim činom država ponižena.

“ Ali mislim da će sve dalje ići u pravcu stabilizacije“, rekao je i uputio čestitke na izboru Džaferiju.

Smatra da je time otvoren put za izbor reformske vlade Makedonije.

“ Predsednika Skupštine izabrala je parlamentarna većina i niko to ne može da spreči. Njegova (Džaferijeva) odgovornost je sada da donese sve mehanizme za što brže formiranje vlade“, rekao Andov.

Tanjug

POSTAVI ODGOVOR

*