Студентске побуне 1992: Све тајне протеста које су водила двојица данашњих владика

0

У сећањима Млађана Ђорђевића, једног од главних организатора Студентских протеста 1992, прочитајте како су Михиз и Мића Поповић отворили протесте, како је створена слободна студентска територија, како је Драган Ђилас заиста постао прво лице тих протеста, шта су на протестима радили припадници Државне безбедности, како су млади социјалисти добили сузавац 9. марта, шта је студентима говорио Милошевић, а шта они њему, како су настале прве шетње, шта је Добрица Ћосић уверавао студенте, зашто студенти нису попили Мирину кафу на Дедињу.
Двадесет и пет година касније, само који месец пре него што ће се обележити „сребрни јубилеј“ великих студентских демонстрација, студенти поново носе пароле по улицама Београда. Зоран Пановић је у тексту у прошлом броју Недељника подсетио на улогу у тим протестима Млађана Ђорђевића.

„Протести 1992. једини су протести који су рођени на универзитету, као реакција на стање у друштву. Они из марта 1991. били су последица 9. марта, они 1996. непосредна последица изборне крађе“, каже Ђорђевић за Недељник.

Млађан Ђорђевић у ексклузивној исповести за Недељник, први пут после 25 година, открива непознате детаље из лета 1992.

Он је испричао мало познату причу о учешћу двојице данашњих владика у организацији тих протеста.

„Све време најуже језгро протеста припремало се на Богословском факултету у старој згради у Улици краља Петра, у малој књижари коју је држао у то време студент Богословског факултета, а данас свештеник, отац Радивој Панић. Частан, храбар човек који је и 9. марта хапшен. Протест је добио завршну форму управо на Богословском факултету. То је било једно од ретких места слободне мисли у то време“, рекао је Ђорђевић.

Један од чланова Организационог одбора протеста био је и Младен Дурић, у то време студент Богословије.

„Он је 15. јуна, када смо званично отпочели протесте, требало да говори у име факултета, али се није појавио. На наше питање где је Младен, одговорили су да је претходне ноћи отишао у манастир Тврдош да се замонаши. Тај некадашњи студент је данас владика захумско-херцеговачки Григорије. Уместо њега је на протест дошао да говори у име студената Богословског факултета Милан Васиљевић. Он је данас епископ западноамерички Максим. Ето, тај протест је дао двојицу угледних владика СПЦ“, испричао је Ђорђевић.

У сећањима Млађана Ђорђевића, једног од главних организатора Студентских протеста 1992, прочитајте и како су Михиз и Мића Поповић отворили протесте, како је створена слободна студентска територија, како је Драган Ђилас заиста постао прво лице тих протеста, шта су на протестима радили припадници Државне безбедности, како су млади социјалисти добили сузавац 9. марта, шта је студентима говорио Милошевић, а шта они њему, како су настале прве шетње, шта је Добрица Ћосић уверавао студенте, зашто студенти нису попили Мирину кафу на Дедињу.

n1 n2 n3 n4 n5 n6

Недељник

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*