Sudbina porodica iz državnih stanova: „Preživeli smo „OLUJU“ i opet nas teraju!“

0

Preživeli smo „Oluju“, a sad ćemo opet ostati bez domova. Očajni smo, ovako uglas pričaju članovi 54 izbegličke porodice koje žive u Diposovim stanovima na Banovom brdu.

Republička direkcija za imovinu je nekretnine u kojima oni žive već 25 godina stavila na prodaju, a tek pre sedam dana ih je obavestila o tome. Ako žele da otkupe stanove veličine između 50 i 70 kvadrata, čija je cena od 70.000 do 85.000 evra, do 10. januara moraju da uplate 10 odsto cene. Ali to je samo početak.

– Stanovi se prodaju na licitaciji. Ako naša ponuda prođe i sakupimo od 7.000 do 8.500 evra po stanu, u narednih 15 dana moramo da otplatimo ostatak novca, preko 75.000 evra. U slučaju da ne skupimo ukupnu sumu, propada nam depozit – kaže Predrag V., jedan od 200 izbeglica, koji živi u Ulici Pere Todorovića 34 od svoje desete godine.

U istom kompleksu žive brojne izbegličke porodice koje su uglavnom došle iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine tokom devedesetih. Sve ove godine oni su plaćali zakup, poslednjih godina oko 150 evra mesečno. Kako nam je Predrag rekao, do sada je na račun Diposa samo od iznajmljivanja stana u kojem on živi leglo oko 50.000 evra. To im se, međutim, kako sada stvari stoje, neće uračunati u kupoprodajnu cenu.

Došli smo iz Knina, Splita, Petrinje. Ovde je mnogo porodica sa decom, samohranih majki čiji su muževi izginuli na ratištu devedesetih. Ima i staraca i teško pokretnih ljudi. S razlogom tražimo bilo kakvu olakšicu
– Mi živimo ovde četvrt veka. Došli smo iz Knina, Splita, Petrinje.

Ovde je mnogo porodica sa decom, samohranih majki čiji su muževi izginuli na ratištu devedesetih. Ima i staraca i teško pokretnih ljudi. Mi sa razlogom tražimo da nam daju bilo kakvu olakšicu. Sami smo održavali zgradu, ulagali novac i niko nam nije pomagao. Ne tražimo da nam poklone stanove, ali zaslužujemo da imamo drugačiji tretman – priča Pero B. koji živi u istoj zgradi.

Stanare u ovom naselju oglas Republičke direkcije za imovinu ostavio je zatečene. Da će stanovi u kojima žive duže od dve decenije otići na doboš, saznali su iz novina.

– Pričali su nam da ako se ti stanovi ikada budu prodavali, da ćemo imati prvenstvo otkupa. Međutim, obavestili su nas tri dana pred Novu godinu, tokom praznika, kada ništa ne radi. Kako sada da sakupimo novac u tako kratkom roku? Preživeli smo i „Oluju“ i rat. Ovo je, međutim, gore od „Oluje“. Ovo je progon! – ogorčen je Pero.

Njihova želja da otkupe stanove nikada nije bila sporna. U proteklih deset godina obraćali su se svim nadležnim institucijama, pa i predsedniku države, ali odgovor nikada nisu dobili. Po objavljivanju oglasa zvali su u pomoć i Miodraga Lintu, predsednika Koalicije udruženja izbeglica i poslanika u Skupštini. On je takođe ostao zatečen.

– Od ministarke građevine Zorane Mihajlović tražio sam da te nekretnine ne idu na licitaciju, nego da se da pravo otkupa ljudima koji u njima žive, da cena ne bude prosečna, već formirana na osnovu stanja stanova. Njihova cena mora da bude daleko niža i da ne pređe 500 evra po kvadratu, a tim ljudima treba da bude omogućeno da otkup plate u ratama u periodu od 15 do 20 godina – kazao je Linta za „Blic“ i dodao da se radi o porodicama koje su bile prinuđene da napuste svoje domove usled rata i koji su duže od 20 godina plaćali kiriju za stanove koji su u jako lošem stanju.

– Već danas ću apelovati na ministarku da se sastane sa mnom i predstavnicima stanara – veruje on.

U kabinetu Zorane Mihajlović za „Blic“, međutim, navode da to nije njena nadležnost i da se Direkcija za imovinu ne nalazi u sastavu njenog ministarstva, već se radi o instituciji Vlade Srbije.

 

 

 

 

 

 

Blic

POSTAVI ODGOVOR

*