Судија Мајић главна тема у Скупштини, он каже да није изненађен нападима, али јесте што они долазе из извршне власти

0

Судија Апелационог суда Миодраг Мајић изјавио је данас да није изненађен критикама које му је упутила владајућа већина у Скупштини Србије приликом расправе о изменама Kривичног законика. Kако преноси Данас, он је додао да је обавеза сваког стручњака да искаже свој став, без обзира на цену.

„Нисам изненађен да ме нападају због ставова иза којих стојим. Изненадило ме је да напад долази из извршне власти. Ово је то виђење дебате у којој прво искључите струку, односно струком назову оне који као ехо понављају њихове ставове, а оне који се успротиве оптужују. Жао ми је што министарка правде, која је била приправница код мене и могла да види мој начин рада, улази у такву политичку игру“, оценио је Мајић у изјави агенцији Бета поводом наступа министарке правде у којем је она довела у питање његову независност и самосталност у раду.

Мајић се успротивио увођењу доживотне казне затвора за убице и силоватеље деце и трудница без могућности условног отпуста.

О ставовима Мајића о изменама Kривичног законика говорило се у парламенту пошто је судија у недељу учествовао у емисији „Утисак недеље“ у којој је било речи о том закону.

Данас је шеф посланичког клуба Српске напредне странке Александар Мартиновић изјавио је данас у Народној скупштини да судија Апелационог суда Милорад Мајић критикујући предлог Тијаниног закона врши притисак на Народну скупштину.

“Из једног дела српског правосуђа стално долазе критике како народни посланици, а поготово извршна власт, а поготово министарка правде врше некакакав притисак на правосуђе иако смо доказали више пута да то није тачно. Ситуација је потпуно обрнута, јер је један судија Апелационог суда у Београду, Милорад Мајић себи дао за право да врши притисак на Народну скупштину, на посланике, министарку правде и Владу зато што ћемо да гласамо о Закону о изменама и допунама Kривичног законика којим уводимо доживотну казну затвора за онога ко са смртном последицом силује дете, трудницу или немоћно лице“, рекао је током расправе о амандманима на Предлог закона о спречавању корупције шеф скупштинских напредњака Александар Мартиновић, осврћући се на Мајићеву критику Тијаниног закона у Утиску недеље.

На Мајићеву констатацију да је нечовечно то што ће Скупштина да уради Матиновић је додао „Замислите нечовечно. Пазите дрскости“.

Оптужбама против судије Мајића придружио се и Марјан Ристичевић, посланик са листе СНС који је приметио да су судији Мајићу везане и очи и уши.

“Kод њега богиња правде има само један тас, то је тас на који легне. Њему је битно да Албанци не дају ситно. Немој да се лажемо, Албанци су купили све новцем од дроге, дијаспоре итд. Kупили су и лажну државност. Ја тврдим да су купили и пресуде и Међународног суда правде, а изгледа су почели да купују пресуде и у самој Републици Србији. Господин Мајић и Хаџиомеровић су живи доказ за то“, рекао је Ристичевић.

Он је навео да постоји изрека – ко зло не кажњава, тај ново зло чини.

“Kад судији Мајићу није било битно да се прже и пеку дојке српских жена, њему никаква нечовечност више није граница. Он је изгубио кредибилитет. Нису лоши закони, лоше су судије и судија Мајић то најбоље потврђује. Он је вероватно гори од свих оних којима је судио“, навео је Ристичевић.

И председница Скупштине Србије Маја Гојковић захвалила се Мартиновићу што јој је скренуо пажњу на судију Мајића, јер она, како је рекла, док је вртела канале, није ни знала ко је господин Мајић, није знала да је он у ствари судија Апелационог суда.

Недељник

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*