Сумљиви дилови министра Вулина: Скандал и отворена врата корупцији

0

Министарство рада није смело својим запосленима да омогући куповину уз попусте код одређених компанија, јер на тај начин доводи у питање непристрасност у поступку њихове контроле.

Овако стручњаци оцењују поступак Александра Вулина, који је склопио уговоре са неколико фирми у којима радници његовог министарства са специјалним картицама имају попуст од 10 до 45 одсто при набавци намештаја, спортске опреме, скупих марама и ешарпи, али и код фризерских и козметичких услуга…

За професора економије Љубомира Маџара то је преседан који јавност мора да прати да не дође до злоупотребе јер у економији не постоји „бесплатан ручак“ .

– Да је реч и о попусту од једног процента и само о једној фирми са којом је склопљен овакав посао, то ставља у неравноправан положај и становништво и компаније. Становништво јер нема специјалне картице, а компаније јер им умањује конкурентност. Овакав гаф Министарство рада није смело да направи јер има значајну контролну функцију и код јавности може да изазове сумњу да те фирме код којих се користе картице за попусте имају неки привилегован положај. Уосталом, и ја се питам коју ће услугу Министарство рада вратити фирмама које су им омогућиле услуге и робу по значајно нижим ценама – каже Маџар.

Слично мишљење има и његов колега професор Млађен Kовачевић.

– Министарство је направило посебне односе са неким фирмама који другима нису доступни. Зато се може десити да њима инспектор рада зажмури на неки пропуст – каже Kовачевић.

И Горан Паповић, председник Националне организације потрошача, не одобрава тај потез.

– Ово је класичан пример непоштеног пословног притиска и дискриминације многих компанија које нису склопиле дил са господином Вулином. Дискриминисани су и они који не раде код њега јер морају да купују по вишим ценама – каже Паповић.

Министарство: Нема повлашћених

Поводом писања „Блица“ реаговало је и Министарство рада. Они тврде да повољности за запослене у Министарству које проистичу из закључених меморандума о сарадњи са појединим послодавцима немају никаквог утицаја на инспекцијске надзоре.

– Нема повлашћених и привилегованих послодаваца када су у питању надзори које обављају инспектори рада. Инспекторат за рад надзире рад потпуно у складу са законом. Иначе, читаоци су дезинформисани када је реч о салону СЗФР „Никита 12-Бамбола“, јер се на фотографији види обавештење за запослене, а не споразум о сарадњи. Могућности остваривања попуста које имају запослени у Министарству за рад уобичајене су повољности које имају и други запослени приликом синдикалне куповине – кажу у Министарству.

Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*