Sumljivi dilovi ministra Vulina: Skandal i otvorena vrata korupciji

0

Ministarstvo rada nije smelo svojim zaposlenima da omogući kupovinu uz popuste kod određenih kompanija, jer na taj način dovodi u pitanje nepristrasnost u postupku njihove kontrole.

Ovako stručnjaci ocenjuju postupak Aleksandra Vulina, koji je sklopio ugovore sa nekoliko firmi u kojima radnici njegovog ministarstva sa specijalnim karticama imaju popust od 10 do 45 odsto pri nabavci nameštaja, sportske opreme, skupih marama i ešarpi, ali i kod frizerskih i kozmetičkih usluga…

Za profesora ekonomije Ljubomira Madžara to je presedan koji javnost mora da prati da ne dođe do zloupotrebe jer u ekonomiji ne postoji „besplatan ručak“ .

– Da je reč i o popustu od jednog procenta i samo o jednoj firmi sa kojom je sklopljen ovakav posao, to stavlja u neravnopravan položaj i stanovništvo i kompanije. Stanovništvo jer nema specijalne kartice, a kompanije jer im umanjuje konkurentnost. Ovakav gaf Ministarstvo rada nije smelo da napravi jer ima značajnu kontrolnu funkciju i kod javnosti može da izazove sumnju da te firme kod kojih se koriste kartice za popuste imaju neki privilegovan položaj. Uostalom, i ja se pitam koju će uslugu Ministarstvo rada vratiti firmama koje su im omogućile usluge i robu po značajno nižim cenama – kaže Madžar.

Slično mišljenje ima i njegov kolega profesor Mlađen Kovačević.

– Ministarstvo je napravilo posebne odnose sa nekim firmama koji drugima nisu dostupni. Zato se može desiti da njima inspektor rada zažmuri na neki propust – kaže Kovačević.

I Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača, ne odobrava taj potez.

– Ovo je klasičan primer nepoštenog poslovnog pritiska i diskriminacije mnogih kompanija koje nisu sklopile dil sa gospodinom Vulinom. Diskriminisani su i oni koji ne rade kod njega jer moraju da kupuju po višim cenama – kaže Papović.

Ministarstvo: Nema povlašćenih

Povodom pisanja „Blica“ reagovalo je i Ministarstvo rada. Oni tvrde da povoljnosti za zaposlene u Ministarstvu koje proističu iz zaključenih memoranduma o saradnji sa pojedinim poslodavcima nemaju nikakvog uticaja na inspekcijske nadzore.

– Nema povlašćenih i privilegovanih poslodavaca kada su u pitanju nadzori koje obavljaju inspektori rada. Inspektorat za rad nadzire rad potpuno u skladu sa zakonom. Inače, čitaoci su dezinformisani kada je reč o salonu SZFR „Nikita 12-Bambola“, jer se na fotografiji vidi obaveštenje za zaposlene, a ne sporazum o saradnji. Mogućnosti ostvarivanja popusta koje imaju zaposleni u Ministarstvu za rad uobičajene su povoljnosti koje imaju i drugi zaposleni prilikom sindikalne kupovine – kažu u Ministarstvu.

Blic

POSTAVI ODGOVOR

*