Сусрет руског и америчког „тајног“ авиона који је могао довести до Трећег светског рата!

Сусрет америчког СР-71 “Блекбрд” шпијунског суперсоничног авиона и руског МиГ-31.

0

Британски историчар Пол Крикмор у својој новој књизи детаљно описао сусрет америчког СР-71 “Блекбрд” шпијунског суперсоничног авиона и руског МиГ-31.

Сусрет се догодио 6. октобра 1986. године.

Инцидент је Крикмору описао је амерички пилот Ед Јилдинг. Историчари оцењују да је овај инцидент, да су ствари пошле по злу, у најмању руку могао изазвати огромну дипломатску кризу између САД и СССР-а, а у најгорем – Трећи светски рат.

Причу пилота пренио је Дејли мејл:

„У даљини, можда на неких 160 километара од нас, видео сам дугачак и бљештав кондензацијски траг како иде према нама. Знао сам да је то руски ловац, веројатно МиГ-31, тад најновији совјетски пресретач.mig-31_russia_11Подигао сам перископ и схватио да и ми остављамо дугачак кондензацијски траг иза нас. Знао сам да руски пилот види лако наш траг баш као и ми његов. Претпоставио сам да је совјетски пилот баш попут мене, заљубљеник у ваздухопловство и да врло напорно покушава бити најбољи. Претпоставио сам да има наредбу испалити ракете ако закасним с окретом и клизнем у совјетске територијалне воде.

Тада СР-71 није имао никакву одбрану против ракета, али су се поуздали у малу вероватноћу да их ракета погоди.uuvjj2jibz2cmkab4zcvОдлучио сам не одустајати те летети по плану. Тада се учинило да му пада брзина на неких 20 километара висине. Видио сам да му нос авиона пада испод хоризонта и да клизи према доле. Ми смо остали на рути и забежили фотографије због којих смо дошли на место догађаја“, описује пилот.

Индекс.хр

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*