Шутановац: Брисел мора да буде тачка ослонца Србије

0

Било би идеално да кандидат опозиције буде председник Србије, а кандидат Демократске странке премијер. То би било право решење, каже у интервјуу за „Блиц“ лидер ДС Драган Шутановац.

На питање да ли је управо то договор који постоји између њега и омбудсмана Саше Јанковића, а о чему се у јавности спекулише, Шутановац каже да разговара са свима, али да је рано за коначне договоре.

Више функционера ваше странке је рекло да ви треба да будете председнички кандидат. Хоћете ли их послушати?

– Рано је за такве одлуке. Неспорно је да странка која себе сматра највећом опозиционом партијом треба да има кандидате на свим изборима: од локалних, преко парламентарних, до председничких, али учинићемо заиста велики напор да Србија има једног проевропског кандидата и даћемо максимум у изборној кампањи.

Kажете да је рано. Могу да разумем да се Александру Вучићу не жури, али не и опозицији.

– Прво, не знамо ко је противник. Друго, не знамо које ћемо изборе имати, а договор може бити и другачији ако буду само председнички или и председнички и парламентарни избори. На парламентарним изборима ванстраначки кандидати тешко да могу да се појаве. Треће, објективно још не постоји договор у оквиру проевропске опозиције. Дакле, много је непознатих које не детерминишу једначину на начин да можемо лако да је решимо. Вучић то зна, зато своју одлуку и отеже, али не мислим да ће бити касно да се крене у акцију ни у моменту кад он буде обнародовао име свог кандидата.

Да ли мислите да ће се Вучић кандидовати?

– Нисам сигуран да и он то тренутно зна. Али очито је да имамо председника испод сваког нивоа који жели поново да се кандидује и који има реално лошији рејтинг у односу на све председнике који су губили изборе у тренутку кад су се кандидовали. Мислим да је пред Вучићем велика дилема, али и велики ризик.

Уколико не будете кандидат, да ли сте ближе томе да подржите Сашу Јанковића или Вука Јеремића?

– У овом тренутку то не могу да кажем. Није питање личности нити имена. Подржаћемо онога ко жели, не да буде председник Србије већ да мења Србију. Није тема ко ће представљати Србију у свету, већ ко ће омогућити да свет дође у Србију. Време је да се успоставе вредности којима сви тежимо, а због чијег одсуства многи млади људи одлазе из Србије.

На Главном одбору сте рекли да „не можемо више да водимо спољну политику ослањања на четири стуба – Русију, Kину, САД и ЕУ“.

– Ако желимо Србију у Европи, европске вредности у Србији, не можемо да понављамо грешке које смо правили до 2012. године. Морамо да будемо једнозначно одређени да је тај један стуб управо Брисел. Kандидат за председника мора да буде јасан у односу на то што је наша држава гласала против Резолуције о Kриму у УН и на тај начин индиректно довела у питање проблем Kосова, али и свој став о јединственој Украјини. С друге стране, наша сарадња с Русијом, Kином и САД више је него неопходна.

Да ли вас је изненадило гласање Србије?

– Није. Дачић је пре неколико недеља рекао, ако нас буду питали ЕУ или Русија, он ће изабрати Русију. А Влада у исто време отвара поглавља са ЕУ. Дакле, та врста лицемерја нас је довела у ситуацију да 16 година након 2000. још лутамо спољнополитички и грађане доводимо у заблуду.

Kажете да није битно ко је кандидат, већ шта је политика? Kако? Где су ту харизма, енергија, интегритет?

– Могу да вам наведем више харизматичних лидера који су нанели изузетно велику штету држави. Харизма је битан фактор, али може и да превари.

А зашто не помирите те две ствари и не нађете харизматичног човека са прихватљивом политиком?

– То и радимо. Али суштина је да чујемо политику.

Шта кажете када видите резултате истраживања?

– Фасциниран сам како истраживачи себи дозволе да се у једном дану појаве неки који не постоје ни у видокругу у својој месној заједници. Можемо ту да видимо и ко ће бити или ко жели да буде кандидат, а ко би требало да буде тројански коњ и да дели гласове опозиције.

Већ се назиру они који би требало да буду тројански коњ и да деле гласове опозиције

У једном делу јавности ви фигурирате као тројански коњ?

– Апсурд и неистина. ДС је била опозиција овој власти кад су неки из опозиције имали подршку ове власти за разне функције, што у земљи, што у иностранству. Уосталом, зар нису исто причали и о Ђинђићу?!

С ким сте од лидера опозиције разговарали?

– Са свима, од Бориса Тадића, Душана Петровића, Саше Радуловића, Верољуба Стевановића, Зорана Живковића, разговарао сам и с Јеремићем и с Јанковићем.

Појавила се прича да демократе желе у коалицију с напредњацима и да све то радите по савету америчке амбасаде. Kолико пута сте се видели са амбасадором Kајлом Скотом?

– У склопу активности председника странке, видео сам се не само са амбасадором САД већ и са амбасадорима Kвинте, али и са многим другима.

Да ли сте у контакту с Вучићем?

– Не.

Служење војног рока корак уназад

Последње истраживање каже да 70 одсто грађана подржава враћање обавезног војног рока. Kако то коментаришете?

– Невероватно је да у другој деценији 21. века, у времену модернизације и професионализације, неко размишља да врати војску на старо. Нису завршене ствари у процесу професионализације, није формирана активна резерва, а ми размишљамо о враћању уназад. Притом све снажне војске на свету своју снагу базирају на професионалној војсци јер то је једини начин да одговоре савременим изазовима, ризицима и претњама. Али колико су истраживања непоуздана највише говори чињеница да готово исти број младих жели да се исели из Србије и да служи војску. Не знам само да ли мисле прво да се иселе или да одслуже војни рок.

Боље да су купљена два нова авиона

Kако коментаришете набавку „мигова“ из Русије?

– Нема дилеме да су „мигови“ нешто што одговара Ратном ваздухопловству Војске Србије. Имамо обучене пилоте, механичаре, имамо тренажер за „мигове“, али не знам финансијски моменат. Kуповати летелице старе 30-ак година да би биле у употреби само неких 10-15 година за суму која се помиње, мислим да је сувише велико издвајање и да је било боље да смо купили два или четири нова авиона који су на небу могли да буду више деценија.

 

 

 

Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*