Шутановац ће бити кандидат за градоначелника, а ево како је ДС донела ту одлуку

0

Драган Шутановац биће кандидат Демократске странке за градоначелника Београда, сазнаје ексклузивно „Блиц”.
После вишемесечног промишљања и договора, како опозиције тако и унутар саме Демократске странке, одлука је пала да први на листи демократа буде управо лидер странке. Осим тога, неочекиван потез председника Покрета слободних грађана Саше Јанковића и одлука да без разлога прекине сарадњу са ДС-ом, преговори опозиције, нагађање ко ће кога и због чега подржати, одуговлачење са доношењем одлуке навели су руководство демократа да убрза доношење своје одлуке.

– Драган Шутановац је разговарао са члановима Председништва ДС. Разговарало се о свим кандидатима који су се до сада помињали јавно, али је закључак ипак да је Шутановац најпознатији широким круговима и да ДС после краће паузе мора имати свог кандидата. Осим тога, наш план је да се странка хомогенизује, да ради на јачању и ова опција је и у том смислу најбоља – наводи извор “Блица” из врха ДС.
Градски одбор који је задужен за преговоре о евентуалним коалицијама инсистирао је да демократе иду с најбољим кандидатом који највише гласова може да повуче.

– Треба ићи са фронтменом, јер људи у странци не виде разлог за скривање иза другог кандидата. Након митинга Вука Јеремића и Саше Јанковића, који није по нашем мишљењу прошао сјајно, још чвршћи смо у ставу да на изборе изађемо са својим програмом у чијем фокусу су људи. У ДС су и даље људи који су водили Београд када је он проглашен градом будућности, верујемо да можемо много да урадимо – наводи наш саговорник.

Сви они који су се као потенцијални кандидати помињали претходних месеци, попут генерала Срете Малиновића, потпредседнице Тамаре Трипић и бившег директора РТС Александра Црквењакова, биће у тиму демократа за градске изборе пошто је, према речима нашег саговорника, идеја да се пред Београђане изађе са пакетом, односно са кадровским предлозима за све позиције у граду.

Нашу информацију донекле је потврдио и сам Шутановац.

– Постоји та опција свакако. Али оно што нам је фокусу и што упорно понављамо јесте наш тим искусних и способних стручњака, са новим програмом и новим идејама за град који ће бити представљен Београђанима а који се базира на искуству модерних европских градова. Циљ нашег програма је представљање целокупне визије развоја Београда у коме ћемо штедети у градском буџету на непотребним ставкама, а новац улагати у различите програме у домену културе, јаке социјалне политике и боље услуге у здравству, у школске и предшколске установе, саобраћај, у услове за развој јаког предузетничког сектора. Грађанима су потребна решења и људи који ће их спровести, а то ћемо управо ми понудити – изјавио је Шутановац.

Јанковић преговара с Ђиласом

Преговори лидера ПСГ Саше Јанковића и бившег градоначелника Београда Драгана Ђиласа о могућој кандидатури другог и даље трају. Како је „Блиц” писао, Вук Јеремић је дао одрешене руке Јанковићу да преговара и у његово име, с обзиром на лошу историју његовог односа са Ђиласом. Драган Ђилас је у неколико наврата за “Блиц” рекао да коначну одлуку није донео, као и да неће давати политичке изјаве.

Лечић: Шутановац би био озбиљан градоначелник

И потпредседник ДС Бранислав Лечић поменуо је пре неколико дана кандидатуру Шутановца.

– Моје лично мишљење је да визионарске и менаџерске способности Драгана Шутановца указују на то да би он заиста био озбиљан градоначелник Београда – рекао је Лечић.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*