Шутановац: Евидентна парламентарна криза

Желим да нагласим да двојац Николић-Вучић готово пет година урушава кредибилитет државе и животни стандард свих грађана, а данас смо сведоци почетка њихове бракоразводне парнице, изјавио је ФоНету председник Демократске странке Драган Шутановац.

0

Шутановац је оценио да су Томислав Николић и Александар Вучић пођеднако одговорни за лоше стање у држави. Шутановац сматра да ће и Николић и Вучић из „бракоразводне парнице“ покушати да извуку што је могуће више за свој политички пројекат. „Нажалост, то све кошта грађане и чињеница је да имамо евидентну парламентарну кризу и да се поставља питање ко данас има већину у Србији“, оценио је Шутановац. Он очекује да се парламент не претвори у „велику пијацу“ него да се распишу избори и да Србија добије парламентарну већину која ће имати потпуни легитимитет.

Шутановац је подвукао и да ДС остаје при свом кандидату за председника Србије – Саши Јанковићу и да верује да ће он бити изабран и да ће помоћи у изградњи правне државе и поштовању закона. У случају ванредних парламентарних избора, Шутановац наводи да би ДС разговарала са странкама које деле вредности за које се демократе залажу и да би „правили синергију“ са својим кандидатом за председника. Србија се налази у дубокој парламентарној кризи и поставља се питање каква већина постоји у парламенту Србије, указао је Шутановац.

Према Шутановацу, слобода медија је услов за фер изборе, а мора се обезбедити и поштовање изборне воље грађана, а не да се поставља питање да ли је важније ко гласа или ко броји гласове. Шутановац је оценио да у медијима од данас постоји „потпуни хаос“ и да се не заступа интерес грађана Србије већ само једног крила Српске напредне странке. То, сматра Шутановац, показује да ће кампања бити изузетно прљава. Немам дилему да у опозицији постоји сагласност о условима за одржавање фер избора. Очекујем да се после пет година и Николић пожали на стање у медијима, иако је био саучесник у кршењу услова за фер избора, напоменуо је Шутановац. Шутановац сматра да се Србија налази у великој кризи и да је на помолу велики расцеп на српској политичкој сцени. Ово је ситуација која превазилази односе Томислава Николића и Александра Вучића и у таквој ситуацији морамо да доносимо одлуке хладне главе, оценио је Шутановац и поручио да ДС има јасну политику коју заговара 27 година и да ће са њом изаћи пред грађане.

ФоНЕТ

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*