Шутановац нови председник ДС

0

Нови председник Демократстке странке, је како сазнају „Новости“ Драган Шутановац. Он је добио убедљиву већину гласова чланова.

Демократске странке бирали су у суботу, на првим непосредним изборима, новог лидера између четворице кандидата – Бојана Пајтића, Драгана Шутановца, Зорана Лутовца и Србољуба Антића.

Право да одлучује ко ће убудуће бити шеф ДС имало је 18.300 чланова, од којих је на око 130 бирачких места у суботу до 19 сати изашло нешто више од 50 одсто, односно око 10.000. За пет потпредседничких места борило се 12 кандидата – Гордана Чомић, Наташа Вучковић, Тамара Трипић, Милош Ђајић, Нада Колунџија, Нађа Хигл, Драгослав Шумарац, Игор Салак, Драган Домазет, Богдан Татић, Јован Марковић и Бранислав Лечић.

У странци су током гласања процењивали да ниједан од четворице кандидата за председника неће добити натполовичну већину гласова, потребну за победу, и да је готово известан други круг, који би требало да буде одржан 8. октобра. Највеће шансе за победу у првом кругу, односно пролаз у наставак изборне трке даване су Пајтићу и Шутановцу.

Током дана неки кандидати жалили су се на нерегуларности на бирачким местима. Антић је тражио да се на три места гласање понови – у Баточини, јер није дозвољено проширеном саставу бирачког одбора да присуствује, и у Блацу и Дољевцу зато што се гласало у приватним кућама, а не у страначким просторијама. Он се жалио и што активисти Шутановца деле летке на самим бирачким местима.

С друге стране, Антићу је замерано што је током целог изборног дана слао СМС поруке члановима, позивајући их да му дају подршку.

Председник централне изборне комисије ДС Душан Динчић рекао нам је да се гласање одвијало без већих проблема, а о евентуалним неправилностима одлучиваће се уколико буду поднети званични приговори.

Шутановац је бирачима поручио да „ДС на следећим изборима руши Вучића“, Пајтић је свима честитао празник демократије, док је Антић нагласио да ма ко да победи на изборима никада не сме да заборави шта је заправо важно, а то је да је поверење грађана највећи капитал странке. Лутовац је још једном позвао на суштинске, а не козметичке промене у странци.

ЧЕТВОРКА заједно о резултатима

КАНДИДАТИ за председника ДС, који су током кампање одржали и четири заједничке дебате, договорили су се и да се по затварању биралишта заједно окупе у централи странке и обрате јавности, без обзира на коначни исход гласања.

Вечерње Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*