Сутра почиње фестивал уличних свирача

0

Фестивал уличних свирача, који ће бити одржан у Подграђу Петроварадинске тврђаве, биће отворен сутра свечаном поворком учесника и грађана од Трга слободе до Београдске капије, најавили су организатори.

Поворка ће се кретати Улицом Модене и Булеваром Михајла Пупина, преко моста „Варадинска дуга“ до Београдске капије, где ће наступити главне звезде вечери, џез-поп састав „Моон Хооцх“ из Њујорка.

Окупљање грађана и осталих учесника поворке ће почети у 19 часова на централном градском тргу, одакле ће формирана колона кренути у правцу Подграђа.

Поворку ће предводити визуелни уметници на бициклима „ВЈ Суаве“ из Бразила, уз учешће „Хаос“ аниматора, уметничке трупе „Суттон Берес Цуллер“ из САД, студената Факултета техничких наука са дапертмана за сценски дизајн, чланова удружења „Ефемера“ задужених за концепт отварања, око 200 бициклиста Новосадске бициклистичке иницијативе.

Прве вечери у Подграђу наступиће Фрателли Марелли, Хуман Јукебоx , Сенор Марцусен и Сава Милетић квартет.

Саобраћај за моторна возила у Булевару Михајла Пупина и на мосту „Варадинска дуга“ ће се током свечане поворке одвијати само једном траком, док ће друга бити резервисана за учеснике.

Само Подграђе ће током сва три дана фестивала бити затворено за саобраћај од 17 часова до два часа после поноћи.

Новосадска бициклистичка иницијатива и организатори фестивала позивају грађане да на програме манифестације дођу бициклима, у духу здравог живота и растерећења могућих саобраћајних гужви.

Специјална аутобуска линија за посетиоце фестивала ће саобраћати на линији Трг слободе – Подграђе у петак и суботу од 17 до 23 часа, са интервалима поласка на сваких један сат, а вожње аутобусом ће бити бесплатне.

Програм у петак и суботу почињаће у 18 часова и завршавати се у један сат после поноћи.

Више од 160 учесника из САД, Бразила, Аустралије, Велике Британије, Шпаније, Италије, Француске, Немачке, Пољске, Мађарске, Румуније, Словеније, Хрватске, Македоније и Србије, наступиће на 14 пунктова у Подграђу.

Новина фестивала је отворени биоскоп поред Барутане „Јосиф“, који ће бити реализован у сарадњи са филмским фестивалом „Цинема Цитy“.

Понуда освежења за посетиоце фестивала ове године ће, уз безалкохолна пића, укључити и ексклузивне производе занатског пива четири домаћа произвођача, а куповина пића на шанковима у Улици Владимира Назора и код Барутане „Јосиф“ одвијаће се искључиво уз помоћ специјалног фестивалског новца, који ће моћи да се купи на пунктовима поред самих шанкова.

Улаз на све програме је бесплатан.

Фестивал уличних свирача организује Уметничка асоцијација „Инбоx“ из Новог Сада, уз подршку Града Новог Сада, Туристичке организације Новог Сада, Амбасаде САД-а у Београду, МТС-а, Генерали осигурања Србија и Нафтне индустрије Србије.
Б92

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*