Сутра се у Задру брани докторат о Анти Павелићу

0

„Деловање Анте Павелића од 1945. до 1953.“ назив је докторског рада који је уочи одбране заказане за сутра на Универзитету у Задру, подигао тензије, а због наводног лажирања имена у писму којим се оспорава сврха научног рада, у уторак је обавештена и полиција, јавио је „Јутарњи лист“.

Реч је о првом докторском раду којем је у називу једно од најконтроверзнијих имена хрватске националне историје, а како је за „Јутарњи“ рекао аутор, магистар Анте Делић, у изради дисертације користио је, поред осталог, досад неискоришћену и непознату оставштину Павелића, које му је уступила његова породица у Мадриду.

На питање зашто је одлучио да пише дисертацију о Павелићу, Делић одговара да је „једноставно реч о потреби научно утемељеног истраживања политичког деловања Анте Павелића“.

„Једино на тај начин могу престати идеолошке и друге митологизације Павелића. Додуше, мој рад се бави раздобљем након Другог светског рата, након што Павелић дакле више није поглавник НДХ већ вођа хрватске политичке емиграције. Тврдње да се у раду не бавим усташким режимом зато су небулозне. Павелићем се бавим користећи научну методологију, а онима којима то смета, очигледно да имају за циљ да уведу догматски поглед на свет и забране истраживање неких тема“, каже Делић.

Како наводи „Јутарњи“, у уторак се проширило писмо с адресе која садржи име и презиме професора историје уметности Универзитета у Задру Ивана Јосиповића, у којем се наводи да је рад покушај рехабилитације усташког поглавара.

Како пише у писму, „овим се радом покушава испод жита спровести квазинаучна рехабилитација усташкога убице. Ментор докторанда др Златко Бегоња у својој оцени рада нигде не помиње злочине Анте Павелића, већ се обрушава на послератну Југославију као тоталитарни режим“.

Јосиповић, међутим, демантује да је послао икакво писмо и тврди да је његово име у мејлу лажирано.

А Делић изричито тврди: „Нити ја, нити ико, у дисертацији не говори о Павелићу као свецу, нити као ђаволу. Велика већина мога рада заснована је на документацији, од британске и америчке провенијенције, до југословенских служби“.

Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*