Сузбијање дечијих бракова код Рома

0

Поводом 11. октобра, Међународног дана девојчица, заштитник грађана Зоран Пашалић истакао је данас да се у друштву руше родни стереотипи, али је указао да због опстајања праксе раних дечјих бракова сузбијањем ове појаве морају озбиљно да се позабаве надлежни органи.

„И друштво и држава формирају амбијент у коме се крше родни стереотипи, друштвено наметнуте и очекиване улоге, а девојчицама омогућава да живот и будућа занимања планирају према личним интересовањима, способностима и талентима“, навео је Пашалић у саопштењу.

Он је истакао да се посебно треба позабавити проблемом склапања дечјих бракова који нису непознаница ни у 21. веку и указати на негативне последице које то може да изазове.

„Због тога, опстајањем праксе раних дечјих бракова у нашој земљи морају озбиљно да се позабаве органи социјалне заштите, образовног и здравственог система.

Прерани бракови и ванбрачне заједнице не могу се оправдати традицијом или обичајним правом међу одређеним националним заједницама, јер деца која су гурнута у ране бракове остају ускраћена за основна људска права. Управо због тих и даље јаких традиционалних схватања, девојчице трпе насиље у адолесцентном узрасту, што се после наставља и у брачној заједници. У посебно осетљивом положају су ромске девојчице, јер услед ране удаје, а самим тим и раног рађања, напуштају образовни систем и рад на себи“, истакао је заштитник.

Заштитник грађана наводи да ће реаговати у сваком таквом случају о којем добије сазнања и захтевати од органа власти да покажу шта су предузели из своје надлежности.

„Ова лоша пракса мора се сузбијати, да би се девојчицама у ризику отворила перспектива за образовањем, развојем и напредовањем“, поручио је Пашалић.

РТВ

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*