Свадбени обичаји у Србији: Ако желите да испоштујете традицију, ово обавезно морате урадити кад правите свадбу

0

Свадбених обичаја у Србији има много. Многи свадбени обичаји зависе од места где се свадба изводи, али има и оних који важе за готове све просторе у Србији.

Према народном веровању у Србији, ови обичаји будућим супружницима доносе срећу и благостање. Сем ове симболик,е поштовање наших обичаја укључује и чин венчања и родбину и пријатеље, па могу да буду врло забавни и да развеселе све госте.

Ови 24 обичаја никако не треба да изоставите, уколико се одлучите да своје венчање направите на традиционалан начин.

 1. Ципеле за проводаџију

Када младенци одлуче да се венчају, обавезно морају да купе ципеле свом проводаџији – то је особа која је учествовала у њиховом упознавању. Веровање – да би им љубав била дуга и срећна.

 1. Црнина

У периоду између веридбе и венчања млада не сме да носи црнину као знак жалости за неким, јер ће јој према старом веровању брак бити тужан.

 1. Бацање погаче

После даривања, непосредно пре главног јела, стари сват излази испред куће и, леђима окренут сватовима, углавном неожењеним мушкарцима, баца погачу коју је свекрва умесила за ту прилику. Према веровању, ко ухвати погачу ускоро ће да се жени, а обичај је да сви сватови добију бар један залогај.

 1. Бацање марамице

Када сватови узму младу и крену, пре првог моста на који наиђе млада треба да баци белу марамицу у коју је претходно ставила новац

 1. Бацање сита 1

Када младенци након венчања дођу у свој нови дом, млада узима од свекрве сито у ком се налази јабука. Јабуку баца себи иза леђа, а сито на кров куће. Уколико се сито задржи на крову – и млада ће се задржати у кући.

 1. Бацање сита 2

Када млада дође испред младожењине куће после венчања, баца сито са житом преко крова куће, као и жито у четири угла куће, да буде здравља и весеља, а година родна, те да све то она донесе својим доласком у кућу.

 1. Белим луком против урока

Обичај је да млада у току спремања за венчање стави чен белог лука у недра ради урока.

 1. Пушком у јабуку

Када младожења иде по младу, обичај је да таст постави јабуку на највише дрво у младином дворишту. Младожења не може да одведе младу све док пушком не погоди јабуку на дрвету.

 1. Јабука преко крова

Јабука се напуни новчићима и приликом уласка у кућу баца се преко крова због среће.

 1. Кићење младине капије

Младина капија се кити свежим цвећем и тилом, а декорише се и украсним машнама. Тако окићен венац дуго се чува после венчања и стоји на окућници одакле је млада отишла, макар до младенаца, верског празника у славље младенаца, који су у тој години започели заједнички живот.

 1. Бисери

На дан венчања млада не сме да носи бисере, јер они симболизују сузе. Предање каже да ће, ако их буде носила, пролити много суза током брака.

 1. Биће мушко

Пре одласка на вечање млада прима благослов од родитеља и наздравља са сватовима. Млада пије из стаклене чаше, а затим је баца. Ако се чаша разбије, родиће мушко дете, а уколико остане цела – биће женско.

 1. Десна нога

Срећа је да млада изађе из цркве тако што ће стати на праг прво десном ногом.

 1. Ко ће бити газда

На церемонији венчања, када се младенци изјасне да пристају да склопе брак, обичај је да млада или младожења нагази супружника. Обичај каже да ће онај ко то први уради водити главну реч у кући.

 1. Доказ праве љубави

Након што се исече торта, младенци се пред свим сватовима дуго љубе, како би сватови видели колико се воле.

 1. Материна погача

Младина мајка требало би да испече погачу, која се тако и зове – материна погача. Младенцима се уручује пре свечаног ручка да је ломе заједно. Ко одломи веће парче погаче, биће газда у кући.

 1. Даривање младожење

Након венчања, када се младенци и гости сместе за столове и када домаћин одобри ручак, младожења не сме да једе, док му таст и ташта не ставе новац у тањир пред њим или га не дарују златом.

 1. Даривање младе

Код нас је обичај да младу на веридби будући свекар и свекрва дарују златном огрлицом и наруквицом, а вереник вереничким прстеном. Свако ко је позван на веридбу дарује младу златом, вешом, новцем. Млада такође дарује младожењину фамилију када крену кући. То могу бити кошуље, платна и слично.

 1. Бидермајер

Када се заврши церемонија венчања, млада баца бидермајер преко главе девојкама које нису удате. Према веровању, која га ухвати, следећа се удаје.

 1. Црвена хаљина

У неким деловима Србије, обичај је да млада после поноћи обуче црвену хаљину уместо венчанице. То симболизује велику љубав у браку.

 1. Испраћај кума кући

Када кум реши да крене кући, не сме да дотакне земљу. Зато се узимају две столице по којима кум гази наизменично једном па другом ногом, а да му при том нико не помаже.

 1. Бокал с водом

Стари, скоро заробављени обичај. Пре него што млада уђе у свекрвину кућу, на праг се стави бокал с водом. При уласку, млада треба да га обори ногом за добробит куће.

 1. Хлеб

Када младу доведу у младожењину кућу, неудата девојка би требало да јој окачи хлеб око руке, да би млада била послушна.

 1. Да се млада лакше породи

Млади се након облачења венчанице везује танак црвен конац око струка. Оног момента када се зачују сирене кола, девојке брзо кидају конац. Према веровању, с лакоћом којим је покидан конац, и млада ће се лако породити.

Извор: www.opanak.rs

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*