Сваки четврти тинејџер у Србији је пробао дрогу

Истраживање стручњака новосадске болнице "Вита" међу младима. Марихуана најзаступљенија, потом екстази, спид...

0

Сваком другом младом човеку у Србији, од 15 до 30 година, било је понуђено да узме дрогу, док безмало 70 одсто познаје неког из окружења ко је конзумира. Нешто мање од 47 одсто испитаника зна тачно где и од кога може да набави наркотике.

До ових података дошла је новосадска болница за лечење болести зависности „Вита“ у истраживању рађеном прошле године, у којем је анкетирано 400 младих особа.

– Ово указује на висок ниво њихове изложености ризику од дрога – истиче Милан Влаисављевић, директор „Вите“.

– Резултати још показују да је сваки четврти млади човек пробао дрогу.

Наш саговорник упозорава на предрасуде младих, чак 75 одсто испитаника, да нису све дроге једнако опасне, већ се могу класификовати у лаке и тешке.

– Дрога је дрога и све оне са собом носе високе ризике – упозорава Влаисављевић.

– Слична је и предрасуда да се дрога може узимати повремено и контролисано, што подржава 41,5 испитаника. Тиме се смањује дистанца према психоактивним супстанцама и на тај начин повећава ризик да се донесе погрешна одлука.

Недовољна информисаност и погрешни ставови код младих видљиви су и у њиховим одговорима. Наиме, нешто више од 64 одсто испитаника сматра да наркоманија и није болест, него нечија слабост или хир.

Са таквим ставом се теже препознаје проблем и избегава стручна помоћ, а самим тим реагује се са закашњењем, неретко и после 10 година.

Тиме, како наводи Влаисављевић, директор новосадске болнице, проблем, заправо, постаје све већи и већи.

Истраживање је такође показало да се млади о наркоманији највише информишу преко интернета (35 одсто), затим у школи (18 одсто), од другара нешто више од 16 процената, у породици 15,6 одсто, а преко медија нешто више од 13 одсто.

Када је реч о заступљености наркотика, марихуана је убедљиво на првом месту, а затим следе екстази, спид, кокаин, хероин и остале дроге.

МУШКАРЦИ ПРЕДЊАЧЕ

МОМЦИ су много изложенији ризику од дроге, него девојке, с обзиром на то да, чак, 80 одсто у непосредном окружењу познаје некога ко конзумира дрогу, за разлику од 60 одсто код девојака – показало је истраживање „Вите“. Мушкарци су у знатно већој мери и понуђени дрогом – 60 одсто, а девојке 39 одсто. Имају и веће искуство са наркотицима – 34 одсто пробало, док је код девојака проценат упола мањи.

Љ. Прерадовић, Вечерње Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*