Швапски инквизитори: смета им црква, не бирају средства!

0

Након што су швапски инквизитори из “Блица” закључили да је Путин највећи светски диктатор, тиранин без трунке милости и опасност за глобални поредак, за разлику од мирољубиве НАТО коалиције; установили да 8 од 10 Срба не мари за ионако изгубљено Kосово; појаснили да помахнитали Додик руши стабилност, за разлику од толерантног Бакира – време је да ударе на још један стуб српског друштва. Цркву.

Kоначно, ово не треба ни да изненади од листа који од свог оснивања, тумачећи политичке и друштвене догађаје на “посебан” начин покушава да нас, метафорички убеди како је “земља равна плоча” и да баш тако треба – још мање треба да изненади од листа којој је половина фоторепотера стално ангажована на фотографисању попрсја Даре Бубамаре, а друга половина на фотографисању возног парка владика.

*Чињенице су битне у новинарству – али, новинарство није битно у Блицу

И, коначно, нашли су Цорпус делицти да је Српска православна црква уствари једна мрачна, средњевековна, пре свега непотребна и превазиђена институција која угњетава грађане, мимо Устава и мимо закона логике. Уз најстрашније претње, веле из “Блица”, СПЦ је забранила једну престижну манифестацију: замислите, руменачку Пихтијаду! О томе, ваљда и сведочи наслов “Мртвачко звоно, анатема и пихтијада: како је СПЦ претњама ЗАБРАНИЛА безопасну манифесетацију”

tekst

О чему се, међутим, ради? Организатори су решили да пихтијаду направе у сред поста – за шта, наравно, у секуларној Србији имају право и нико им то право не спори, па ни СПЦ. Ипак, Владика бачки Иринеј поручио је да црква не прихвата овакво понашање верника (не грађана) и да ће зато организатори ове манифестације бити избачени из СПЦ, односно да свештеник неће улазити у њихове домове. Он је, дакле, објаснио да ће црква, у оквиру својих ингеренција, изнети протест и санкције против својих чланова. Манифестацију која црква није одобравала, црква не може ни да забрани, нити је таква опција или реч иједном споменута у спорном писму Владике.

*А, замислите “Kосово је Србија” на насловној Блица?

Аналогно томе, да појаснимо, може ли рецимо Веселин “Хер” Симоновић, директор Блица, замислити ситуацију да један припадник његове фирме, без његовог амина и сагласности, на насловној страни Блица објави за њих јереску истину: “Kосово је Србија”?

veselin2

Да ли би, у том случају, Веселин “Хер” Симоновић потегао све могуће санкције према том запосленом? Да ли би, он, рецимо био отпуштен (анатемисан) и да ли би се у саопштењу оградио од таквог иступа (огласио “мртвачка звона”)? Вероватно би. Kад кажем вероватно, мислим сигурно.

Да ли би радник био ухапшен? Не би, јер нема основа. Ни немачки патријарх Веселин не може да хапси у Србији – још увек. Да ли би Веселин то тражио? Не би. Да ли је, дакле, манифестација забрањена? Није. Да ли је Владика то тражио? Није. Где је проблем? Проблем је што Веселин има прљави задатак. И мора да га одради.

*Шта је мода – бити верник, како Блиц каже или….?

Да би тај задатак био што је боље и квалитетније могуће одрађен, Гебелсовим стопама, хер Веса налази наводно забринуте и незадовољне грађане Руменке, који се по правилу академски изражавају и по правилу имају изразито негативан став према СПЦ.

djordje-p

Тако наводни мештанин, у наводној изјави, каже како је данас “мода бити верник”, а свештенике назива “инквизиторима” и подсећа да по црквеним одборима седе бивши комунисти.

Гледајући све интезивније кампање неолибералних медија и њихових ментора, а посебно овај текст, поставља се питање – да ли је мода бити верник или је мода нападати вернике?

И, коначно, када се Весин “саговорник” охрабрио да изговори овакве реченице, нарочито причајући о инкивизицији, онда би био ред да се изјасни пуним именом и презименом. Људи тако стоје иза својих ставова, а они који се крију иза иницијала, обично свој карактер крију иза деминутива женског полног органа.

У супротном, деца би данас учила како је “Ипак се окреће” рекао извесни Галилео Г. .

Томислав Ловрековић

 

 

Победаинфо

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*