Све или ништа: Шта Вучић не сме да препусти Николићу, а чега Николић не сме да се одрекне

0

Kо ће извући дебљи крај у окршају двојице председничких кандидата, Томислава Николића и Александра Вучића? Шта Вучић не сме да препусти Николићу, а без чега Николић не сме да остане?

То су питања која ових дана прате драму у којој су главни актери двојица најмоћнијих људи у Србији. Истовремено, у медијима повремено освану незваничне информације о наводним детаљима наводне трговине: до амбасадорског места у Москви, преко места шефа СНС, министарских функција, до премијерске фотеље. У суштини, игра се на све или ништа. Kако каже политички аналитичар Милан Николић, мало су вероватне утешне награде из пијетета јер, како каже, тога у политици нема – постоје само моћ, интерес и новац.

– Ово није вин-вин ситуација, јер неко мора да добије главну, а неко утешну награду. Очито је да се још ради о процени ко колико хоће да да, а ко ће шта да прихвати, а то је нешто што само Николић и Вучић знају – каже за “Блиц” Зоран Стојиљковић, професор Факултета политичких наука Зоран Стојиљковић.

Ако процена истраживања буде да Николићева кадидатура не би много одузела Вучићу, и да ће без тога победити у првом кругу, онда Николић може да рачуна на мршаву „надокнаду“.

– Али ако ће да “штпне” Вучићу 9-10 одсто и тако га одведе у други круг, онда је ситуација другачија – каже Стојиљковић.

Стојиљковић се слаже да је мало извесан сценарио према којем би Вучић пристао да Николић буде шеф СНС, а поготово верзија да Николићу припадне министарско или потпредседничко место у Влади.

– Својевремено је највећи део јавности похвалио гест Николића који је напустио странку да би био председник државе. Чини ми се да после овог искуства никоме то неће пасти напамет – каже Стојиљковић.

Вучићево попуштање, знак слабости

Зато је једно од важних питања управо то – шта Вучић сме да понуди Николићу, а у исто време остане „главни“. И с друге стране, шта је то што би Николић морао да тражи да би опстао на политичкој сцени.

– Суштински, свако Вучићево попуштање могло би да се протимачи као знак слабости. Једини који овде може да попусти је, чини ми се, Николић – каже Ђорђе Вуковић из Цесида.

Kако наводи, Николић може да нанесе штету Вучићу, али много већу може да нанесе себи јер је све ово помало пуцањ у празно.

– Није реално да му Вучић препусти странку, нити неку од кључних функција. Али неко амбасадорско место, нека места у јавним предузећима за људе око њега… То би могли да буду делови пакета који би Вучић могао да испоштује, и вероватно је тако нешто већ понуђено Николићу – прича Вуковић.

Победа у другом, уместо у првом кругу

Чини се да, осим победе у другом, уместо у првом кругу, Вучић нема много тога да изгуби, пошто су цела странка, влада и коалициони партнери стали иза њега, у најмању руку декларативно. С друге стране, Николићеви губици могли би да буду много већи, што би га одвело право у политичку пензију.

Спекулише се да је Николић тражио четири министарска места, да му син буде председник Скупштине, па и да он буде амбасадор у Русији… У свим овим опцијама се помиње и да је тражио да буде шеф СНС, односно да обрне улоге са Вучићем.

Син – председник Скупштине

Али… Од свега овога, каже политички аналитичар и социолог Милан Николић, Вучић не може ништа да му да. Осим, можда, да Николић млађи буде, на пример, председник парламента.

– Ако Николић буде амбасадор у Русији, можда би могао да свађа Вучића са Путином. Ако му Вучић да СНС, изгубио би извор моћи. Ако би то била четири министарска места, питање је како ће Вучић водити ти владу са четири Николићева човека. Не сме да му препусти премијерско место јер је изградио структуру моћи управо са премијером на врху – каже аналитичар Николић и истиче да су све то разлози зашто је тешко рећи шта би Вучић могао да да, а да Николић буде задовољан, и обрнуто.

Милан Николић каже да, посматрано из Вучићевог угла, Николић нема велике адуте у рукаву, односно нема толику политичку моћ.

– Николић би евентуално могао да добије да му, рецимо, син буде председник Скупштине и још можда нека два, мање важна министарска места. И то све под условом да се Вучић сложи – каже МиланНиколић.

Kао могућност не оставља ни неку утешну награду из пијетета, јер како каже, тога у политици нема – постоје само моћ, интерес и новац.

 

 

Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*