Sve ili ništa: Šta Vučić ne sme da prepusti Nikoliću, a čega Nikolić ne sme da se odrekne

0

Ko će izvući deblji kraj u okršaju dvojice predsedničkih kandidata, Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića? Šta Vučić ne sme da prepusti Nikoliću, a bez čega Nikolić ne sme da ostane?

To su pitanja koja ovih dana prate dramu u kojoj su glavni akteri dvojica najmoćnijih ljudi u Srbiji. Istovremeno, u medijima povremeno osvanu nezvanične informacije o navodnim detaljima navodne trgovine: do ambasadorskog mesta u Moskvi, preko mesta šefa SNS, ministarskih funkcija, do premijerske fotelje. U suštini, igra se na sve ili ništa. Kako kaže politički analitičar Milan Nikolić, malo su verovatne utešne nagrade iz pijeteta jer, kako kaže, toga u politici nema – postoje samo moć, interes i novac.

– Ovo nije vin-vin situacija, jer neko mora da dobije glavnu, a neko utešnu nagradu. Očito je da se još radi o proceni ko koliko hoće da da, a ko će šta da prihvati, a to je nešto što samo Nikolić i Vučić znaju – kaže za “Blic” Zoran Stojiljković, profesor Fakulteta političkih nauka Zoran Stojiljković.

Ako procena istraživanja bude da Nikolićeva kadidatura ne bi mnogo oduzela Vučiću, i da će bez toga pobediti u prvom krugu, onda Nikolić može da računa na mršavu „nadoknadu“.

– Ali ako će da “štpne” Vučiću 9-10 odsto i tako ga odvede u drugi krug, onda je situacija drugačija – kaže Stojiljković.

Stojiljković se slaže da je malo izvesan scenario prema kojem bi Vučić pristao da Nikolić bude šef SNS, a pogotovo verzija da Nikoliću pripadne ministarsko ili potpredsedničko mesto u Vladi.

– Svojevremeno je najveći deo javnosti pohvalio gest Nikolića koji je napustio stranku da bi bio predsednik države. Čini mi se da posle ovog iskustva nikome to neće pasti napamet – kaže Stojiljković.

Vučićevo popuštanje, znak slabosti

Zato je jedno od važnih pitanja upravo to – šta Vučić sme da ponudi Nikoliću, a u isto vreme ostane „glavni“. I s druge strane, šta je to što bi Nikolić morao da traži da bi opstao na političkoj sceni.

– Suštinski, svako Vučićevo popuštanje moglo bi da se protimači kao znak slabosti. Jedini koji ovde može da popusti je, čini mi se, Nikolić – kaže Đorđe Vuković iz Cesida.

Kako navodi, Nikolić može da nanese štetu Vučiću, ali mnogo veću može da nanese sebi jer je sve ovo pomalo pucanj u prazno.

– Nije realno da mu Vučić prepusti stranku, niti neku od ključnih funkcija. Ali neko ambasadorsko mesto, neka mesta u javnim preduzećima za ljude oko njega… To bi mogli da budu delovi paketa koji bi Vučić mogao da ispoštuje, i verovatno je tako nešto već ponuđeno Nikoliću – priča Vuković.

Pobeda u drugom, umesto u prvom krugu

Čini se da, osim pobede u drugom, umesto u prvom krugu, Vučić nema mnogo toga da izgubi, pošto su cela stranka, vlada i koalicioni partneri stali iza njega, u najmanju ruku deklarativno. S druge strane, Nikolićevi gubici mogli bi da budu mnogo veći, što bi ga odvelo pravo u političku penziju.

Spekuliše se da je Nikolić tražio četiri ministarska mesta, da mu sin bude predsednik Skupštine, pa i da on bude ambasador u Rusiji… U svim ovim opcijama se pominje i da je tražio da bude šef SNS, odnosno da obrne uloge sa Vučićem.

Sin – predsednik Skupštine

Ali… Od svega ovoga, kaže politički analitičar i sociolog Milan Nikolić, Vučić ne može ništa da mu da. Osim, možda, da Nikolić mlađi bude, na primer, predsednik parlamenta.

– Ako Nikolić bude ambasador u Rusiji, možda bi mogao da svađa Vučića sa Putinom. Ako mu Vučić da SNS, izgubio bi izvor moći. Ako bi to bila četiri ministarska mesta, pitanje je kako će Vučić voditi ti vladu sa četiri Nikolićeva čoveka. Ne sme da mu prepusti premijersko mesto jer je izgradio strukturu moći upravo sa premijerom na vrhu – kaže analitičar Nikolić i ističe da su sve to razlozi zašto je teško reći šta bi Vučić mogao da da, a da Nikolić bude zadovoljan, i obrnuto.

Milan Nikolić kaže da, posmatrano iz Vučićevog ugla, Nikolić nema velike adute u rukavu, odnosno nema toliku političku moć.

– Nikolić bi eventualno mogao da dobije da mu, recimo, sin bude predsednik Skupštine i još možda neka dva, manje važna ministarska mesta. I to sve pod uslovom da se Vučić složi – kaže MilanNikolić.

Kao mogućnost ne ostavlja ni neku utešnu nagradu iz pijeteta, jer kako kaže, toga u politici nema – postoje samo moć, interes i novac.

 

 

Blic

POSTAVI ODGOVOR

*