Све јачи захтеви за поновно пребројавање гласова у Америци

0

После вести да је Kлинтонова добила више од два милиона гласова него Трамп, расту захтеви за поновним пребројавањем гласова

Позиви међу присталицама Хилари Kлинтон за поновним бројањем гласова у три пресудне државе појачали су се ове недеље после вести да је њена предност по броју директних гласова Американаца прешла бројку од два милиона, као и након извештаја о гласачким неправилностима у неким окрузима.

Џил Стајн, која је била председнички кандидат Зелене партије на изборима у САД, објавила је да је прикупила је три и по милиона долара потребних како би затражила поновно бројање гласова у Висконсину, Мичигену и Пенсилванији – три државе где је Доналд Трамп „за длаку“ однео победу, пренео је Ројтерс.

Стајн је средства прикупила дан пошто је објављено да је на председничким изборима Хилари Kлинтон освојила два милиона гласова више од победника председничке трке, Доналда Трампа.

Прошле недеље, шеф Хилариног изборног штаба Џон Подеста разговарао је са неколико изборних адвоката и компјутерских научника који су га позвали да затражи поновно бројање гласова у Висконсину, Пенсилванији и Мичигену пошто верују да је можда дошло до хаковања елетронских машина за гласање које су коришћене у тим државама.

Магазин „Њујорк“ је објавио да стручњаци наводе да су утврдили да је подршка Kлинтон пала за седам одсто у окрузима који су користили електронске гласачке машине, насупрот окрузима који су користили оптичке скенере или папирне гласачке листиће.
Иако за то нису пружили никакве доказе хаковања, они су ипак позвали на поновно пребројавање на основу мале разлике која је довела до Трампових победа у тим државама – мање од 2 одсто у све три државе.

Да је Хилари победила у тим државама, добила би 274 електорска гласа, што је нешто више од 270 потребних за победу на изборима, констатује Глас Америке.

С друге стране, стручњак који се баве испитивањем јавног мњења Нејт Силвер, који води сајт „ФивеТхиртyЕигхт“, сматра да је тврдња манипулације гласовима у тим државама вероватно нетачна, додајући да изборни пораз Kлинтон може да се припише демографским померањима.

 

 

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*