Све се на Западу мења, само је СТРАХ ОД РУСИЈЕ ВЕЧИТ приказом кроз старе карикатуре

0

Све до средине XX века, Русија у свим њеним дотадашњим појавним облицима није никада била на супротној страни у односу на све велике силе Запада, већ увек са неким савезник против некога. Уосталом, као и свака друга велика сила. Али чак и тада је постојао општи страх од тог медведа који се из правца Азије надноси над остатак континента.

Однос између Русије као источноевропског дива — у свим њеним појавним облицима, од Руске империје преко Совјетског Савеза до данашње Руске Федерације на чијем је кормилу Владимир Путин од којег се диже коса на глави сваком припаднику западноевропског политичког естаблишмента — и Западне Европе специфичан је и сложен, историјски гледано врло двојак.

У прошлости, наиме, посебно до средине XX века, Европа готово никада није била овако уједињена као што је то данас, па није ни постојала сукобљеност свих великих сила Запада са Русијом. Руска империја па потом и Совјетски Савез под Стаљином, увек је била савезник са неком земљом на нашем континенту а противник неке друге.

Примера ради, током Наполеонских ратова била је савезник Аустрије, Британије и Пруске а противник Француске, онда силом прилика савезник Француске, па опет њен непријатељ јер је одбила да имплементира Наполеонов „континентални систем“, односно трговинске санкције према Уједињеном Краљевству, на шта се била обавезала (зато је и дошло до оне погубне Бонапартине инвазије).

Једино (а и то делимично) одступање од тог правила, био је Кримски рат када су Британија и Француска, скупа са Османлијским царством, удружено удариле на Руску империју, намерене да је спрече да се територијално прошири на утрб пропадајуће Турске (Немачко царство у том тренутку још увек није постојало, постојале су немачке државице од којих је најмоћнија била Краљевина Пруска).

Али генерално, увек су били са неким против некога. Тако је било и током Првог светског рата (до којег је, руку на срце, дошло због низа затезних савезништава: Руси су га имали са Француском, а ова са Великом Британијом, која је успут била обавезана да ће штитити неутралној Белгије, па је немачки сукоб с Русијом и напад на Француску преко Брисела значио глобални конфликт), а онда и током Другог (на почетку којег је СССР био де факто савезник Трећег рајха, док овај није покренуо Операцију Барбароса јуна 1941. године).

Опанак

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*