Sve se na Zapadu menja, samo je STRAH OD RUSIJE VEČIT prikazom kroz stare karikature

0

Sve do sredine XX veka, Rusija u svim njenim dotadašnjim pojavnim oblicima nije nikada bila na suprotnoj strani u odnosu na sve velike sile Zapada, već uvek sa nekim saveznik protiv nekoga. Uostalom, kao i svaka druga velika sila. Ali čak i tada je postojao opšti strah od tog medveda koji se iz pravca Azije nadnosi nad ostatak kontinenta.

Odnos između Rusije kao istočnoevropskog diva — u svim njenim pojavnim oblicima, od Ruske imperije preko Sovjetskog Saveza do današnje Ruske Federacije na čijem je kormilu Vladimir Putin od kojeg se diže kosa na glavi svakom pripadniku zapadnoevropskog političkog establišmenta — i Zapadne Evrope specifičan je i složen, istorijski gledano vrlo dvojak.

U prošlosti, naime, posebno do sredine XX veka, Evropa gotovo nikada nije bila ovako ujedinjena kao što je to danas, pa nije ni postojala sukobljenost svih velikih sila Zapada sa Rusijom. Ruska imperija pa potom i Sovjetski Savez pod Staljinom, uvek je bila saveznik sa nekom zemljom na našem kontinentu a protivnik neke druge.

Primera radi, tokom Napoleonskih ratova bila je saveznik Austrije, Britanije i Pruske a protivnik Francuske, onda silom prilika saveznik Francuske, pa opet njen neprijatelj jer je odbila da implementira Napoleonov „kontinentalni sistem“, odnosno trgovinske sankcije prema Ujedinjenom Kraljevstvu, na šta se bila obavezala (zato je i došlo do one pogubne Bonapartine invazije).

Jedino (a i to delimično) odstupanje od tog pravila, bio je Krimski rat kada su Britanija i Francuska, skupa sa Osmanlijskim carstvom, udruženo udarile na Rusku imperiju, namerene da je spreče da se teritorijalno proširi na utrb propadajuće Turske (Nemačko carstvo u tom trenutku još uvek nije postojalo, postojale su nemačke državice od kojih je najmoćnija bila Kraljevina Pruska).

Ali generalno, uvek su bili sa nekim protiv nekoga. Tako je bilo i tokom Prvog svetskog rata (do kojeg je, ruku na srce, došlo zbog niza zateznih savezništava: Rusi su ga imali sa Francuskom, a ova sa Velikom Britanijom, koja je usput bila obavezana da će štititi neutralnoj Belgije, pa je nemački sukob s Rusijom i napad na Francusku preko Brisela značio globalni konflikt), a onda i tokom Drugog (na početku kojeg je SSSR bio de fakto saveznik Trećeg rajha, dok ovaj nije pokrenuo Operaciju Barbarosa juna 1941. godine).

Opanak

 

POSTAVI ODGOVOR

*