СВЕ ШТО СЕ ДЕШАВА НА KОСОВУ ИЗА ЛЕЂА СРБИЈЕ: На ивици рата због границе са Црном Гором

0

Споразум око граница кључан је у косовском настојању да добије безвизни режим са ЕУ и за даљу интеграцију у европски блок, што је главни политички и привредни циљ самопрокламоване државе Kосово

Иако нема ниједног граничара на ненасељеној планини Ругови на граници самопрокламованог Kосова и Црне Горе, већ само понеко стадо оваца на испаши, спор око дефинисања граничне црте између ових територија могао би гурнути њих у хаос, пошто тамошња опозиција политички споразум око демаркације сматра “издајом”.

Kосово, самопрозвана најмлађа европска држава, која је сама по сопственом нахођењу 2008. прогласила независност од Србије, прошле године је постигла споразум о граници са својим западним суседом, Црном Гором, али косовски парламент тај споразум тек треба да ратификује.

У време бивше Југославије, која се распала у ратовима 90-их, граница између Kосова и Црне Горе била је унутрашња и никада није била прецизно одређена.

Споразум око граница кључан је у косовском настојању да добије безвизни режим са ЕУ и за даљу интеграцију у европски блок.

Према споразуму, неких 8.000 хектара борових шума, извора и пашњака требало би да припадне Црној Гори. Земља је углавном у државном власништву, али се традиционално њом користе пастири с Kосова, и то Албанци.

– Наши богати пашњаци и извори воде поклањају се Црној Гори – каже пастир Зимер Демебогја, који је против споразума.

Изгледало је да ће ратификација споразума о граници проћи глатко с обзиром на пријатељске везе које су успостављене откако је Подгорица признала косовску независност, упркос жестоком противљењу Београда, јер је Kосово и даље део Србије.

Но, ратификација у парламенту непрекидно се одгађала јер се опозиција све више почела бавити тим питањем. Било је и насилних протеста, укључујући бацање сузавца у парламенту.

Последњих недеља експлозивна средства била су бачена на парламент, зграду косовске радиотелевизије, као и на кућу њеног главног директора.

Потом је прошле суботе група која се назива “Ругосавит” упутила отворено писмо самопрозваном премијеру и заступницима против било какве ратификације која би водила у “предају наше земље”.

Kапитулација

Напор да се дефинише граница с Црном Гором опозициони челник Албин Kурти назива “чином капитулације”.

– Парламент се позива да озакони ову издају – казао је Kурти одбацујући могућност ратификације. Додао је чак да је рат око границе с Црном Гором “вероватан… у идућих четири до пет година”.

Будући да је спорно подручје ненасељено нико неће морати да мења држављанство, али пастири из села у подножју питају се где ће напасати своје овце, те кажу да ће наставити да терају стада на пашњаке Ругове без обзира на то што ће о границама рећи у Приштини и Подгорици. Све ово дешава се иза леђа Србији, у чијем саставу је Kосово.

– Не прихватамо нову границу. Она прети нашој егзистенцији и километрима је померена унутар наше територије. Сада нам је на кућном прагу – каже Демебогја, док његов сусељанин истиче како су сви топоними на планини означени на албанском језику. Староседиоци у селу истичу да целог живота нису видели црногорског полицајца или граничара у томе подручју.

Црногорски премијер Мило Ђукановић недавно је рекао како његова земља не намерава узети “ни четвртину метара косовске територије” те је позвао Приштину да следи пример његове земље и ратификује постигнути споразум.

Превремени избори?

Самопрозвана косовска опозиција у међувремену је затражила да се питање демаркације решава пред међународном арбитражом.

Тачи упозорава да би одбијање ратификације споразума о граници могло бити “фатално за Kосово”. Пред њим, међутим, стоји тежак задатак добијања потпоре двотрећинске већине од 120 заступника у парламенту за ратификацију.

Могло би се догодити датериторија коју уништава раширена корупција, врло висока стопа незапослености која присиљава младе људе на одлазак у иностранство буде присиљена да иде на превремене изборе, годину дана пре него што је то предвиђено.

– Kосово је на рубу хаоса, досегнута је тачка кључања – каже Агрон Бајрами, главни уредник највећег дневног листа Kоха Диторе.

Олуја се диже већ годинама. Чини се незаустављивом –упозорава он.

Вечерњи лист, Телеграф

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*