Sve više srpskih turista u Dalmaciji – troše više od Nemaca

0

Rovinj je top destinacija za goste iz Srbije, bez obzira biraju li hotel, kamp ili privatni smeštaj

Uz goste koji sve ove godine biraju destinacije diljem Jadrana, valja spomenuti i deio bolje platežnih, mlađih gostiju iz Srbije koji autom obilaze obalu, a nerijetko biraju ostrva poput Brača i Hvara.

Zategnuti politički odnosi između Hrvatske i Srbije ne uspijevaju uticati na turističke rezultate, pa je prema pokazateljima sistema eVisitor tijekom prvih sedam meseci zabilježeno 97.487 dolazaka te 599.035 noćenja s tržišta Srbije. U usporedbi s istim prošlogodišnjim razdobljem, riječ je o porastu od 12 posto u dolascima te gotovo 20 posto u noćenjima.

Većina srpskih gostiju posjećuje Istru, Splitsko-dalmatinsku županiju i Kvarner, a top destinacije su im Rovinj, Zagreb i Pula. Ako borave u hotelima, najčešće odlaze u Zagreb, Opatiju i Rovinj, ako se odluče za kamp biraju Rovinj, Jelsu i Vrsar, a u privatnom smeštaju najviše odsjedaju u Rovinju, Makarskoj i Crikvenici. Zanimljivo je da se gotovo 45 posto noćenja s tržišta Srbije ostvaruje u nekomercijalnom segmentu, dakle riječ je o takozvanim vikendašima koji na odmor dolaze u Obrovac, Benkovac i Rovinj.

Dobri gosti

Istraživanje TOMAS leto 2017. pokazalo je da s tržišta Srbije dominiraju turisti koji imaju mesečna primanja između 1.500 i 2.000 evra i njih je gotovo trećina, a slijede turisti prihodovne grupe 1.000 do 1.500 evra. Gotovo 50 posto turista iz Srbije Hrvatsku posjećuje samo s partnerom, a 32,7 posto s članovima porodica. Glavni motiv dolaska u Hrvatsku je pasivni odmor (69,1 posto), a potom slijedi uživanje u gastronomiji i piću (36,2 posto), zabava (33,6 posto) te nova iskustva (33,2 posto).

Glavne aktivnosti koje konzumiraju na destinaciji su kupanje (69,5 posto), odlasci u poslastičarnice i kafiće (51 posto), odlasci u restorane (45 posto), razgledavanje znamenitosti (38,7 posto) te posjeti lokalnim zabavama (37,1 posto). Ugostiteljski radnici uvijek rado ističu goste iz Srbije kao jedne od najboljih koji za dobru hranu i vino ne pitaju koliko košta. To dokazuju i podaci o potrošnji na odmoru, prema kojima Srbi u Hrvatskoj u prosjeku troše 95,03 evra dnevno, što je više od prosjeka ovim istraživanjem obuhvaćenih dvadesetak tržišta, a koje iznosi 78,77 evra.

Prema prošlogodišnjem istraživanju Hrvatske gospodarske komore, primerice, Nemci na Jadranu dnevno potroše 65 evra. Pod pretpostavkom da su Nemci ostali na nivou prošlogodišnje potrošnje, moglo bi se zaključiti: Srbi na Jadranu troše više od Nemaca.

Najviše turista iz Srbije posjećuje Hrvatsku već šest i više puta (35,7 posto), a glavni izvor informacija vezanih uz posjet Hrvatskoj su prijašnji posjeti (37,1 posto), internet (30,2 posto) te preporuke rodbine i prijatelja (22,9 posto). Najčešće rezervišu jedan do četiri nedelja prije dolaska u Hrvatsku, a uglavnom dolaze cestovnim putem.

Inače, omiljena odredišta za ljletovanje srpskih turista i dalje su Grčka i Crna Gora. Nikolina Frklić, rukovoditeljica Atlasovog marketinga i korporativnih komunikacija kaže da, što se odmora tiče, uz goste koji sve ove godine biraju destinacije diljem Jadrana, valja spomenuti i deo više platežnih, mlađih gostiju iz Srbije koji autom obilaze obalu, a nerijetko biraju ostrva poput Brača i Hvara.

»Vruća« destinacija

Inače, na turističkim forumima gdje se razmenjuju iskustva s putovanja već dugo nema većih rasprava o sigurnosti srpskih turista u Hrvatskoj. Tu se uglavnom govori o cijenama i činjenici da je Hrvatska Srbima postala preskupa u odnosu na neke druge zemlje, no uvijek se ističe i veća kvaliteta usluga kao argument zbog kojeg se vraćaju u naše destinacije.

Poslednjih godina i sve više Hrvata odlazi u Beograd, pa je lani Srbiju posjetilo više od 80 hiljada hrvatskih građana. Motivi su uglavnom poslovni i turistički, stoga je i potrošnja znatno veća. Srbija takođe želi uzeti svoj do kolača u turističkom svijetu, pa tamošnji mediji ističu kako im se događa pravi turistički bum.

Prošle godine posjetilo ih je 1,5 mili0na stranih turista, među kojima i značajan broj građana iz Hrvatske. Tradicionalno, strani turisti su najbrojniji za doček Nove godine u Beogradu, no intenzivirali su promociju turističkih potencijala Srbije, a veliku korist očekuju od nedavne reportaže na američkom CNN-u čiji su novinari napravili listu od 11 mesta koje valja posjetiti u Srbiji, a među kojima su, uz Beograd kao centar noćnog života, dobrih restorana i bitnih kulturno-istorijskih spomenika, još Zemun, Novi Sad, Subotica, Kopaonik, Zlatibor i ostali. CNN je Srbiju nazvao novom vrućom destinacijom u Evropi.

novilist

POSTAVI ODGOVOR

*