Свечани дефиле у Бањалуци уз „Марш на Дрину“. Учествују и ОС БиХ (ВИДЕО)

Испред Трга Крајине је одржан свечани дефиле, који је почео уз тактове “Марша на Дрину”, а били су постројени и припадници Трећег пешадијског пука. Република Српска је створена као одговор на зов српског народа да се на овим просторима оствари слобода, поручио је Милорад Додик.

0

Припадници Трећег пешадијског Република Српска пука Оружаних снага Босне и Херцеговине били су постројени у част председавајућег Председништва БиХ Младена Иванића, који им је након предаје рапорта наредио да остану на Тргу Крајине.

Дефиле је почео уз тактове „Марша на Дрину“, а полиција је затим заједно са грађанима певала у глас „Пукни зоро“.

Свечаностима поводом Дана Републике присуствују и председник Србије Томислав Николић и министри у Влади Србије.

У свечаном дефилеу су учествовали припадници Министарства унутрашњих послова Републике Српске, Борачке организације Републике Српске и студенти, који су носили велику заставу Републике Српске.

Учесници су били и припадници Републичке управе Цивилне заштите, Одсека за послове цивилне заштите и професионалне територијалне ватрогасне јединице Бањалука, чланови Градске организације Црвеног крста Бањалука, предузећа „Поште Српске“ и Савеза националних мањина Републике Српске.

У дефилеу су били и чланови Бањалучке филхармоније, Бањалучке мажореткиње, припадници културно-уметничких друштава „Пискавица“, „Чајавец“ и „Пелагић“ и чланови Кошаркашког савеза, Фудбалског савеза и Рукометног савеза Српске.

Улицом краља Петра Првог Карађорђевића дефиловали су и чланови Женског рукометног клуба и Рукометног клуба „Борац“, Рукометног клуба „Младост“, Бициклистичког савеза, Боксерског клуба „Славија“, Одбојкашког клуба „Лакташи“, те Мото-клуба „Ноћни вукови“.

Обележавање 9. јануара, Дана Републике Српске, почело је наступом бањалучких основаца на Тргу Крајине.

У оквиру културно-образовног програма наступили су основци бањалучких школа „Змај Јова Јовановић“, „Јован Цвијић“, „Иво Андрић и „Алекса Шантић“.

После параде и свечане академије, у центру Бањалуке ће бити одржан и концерт етно-групе „“Траг“ и концерт 100 српских труба, а потом ће наступити група „Легенде“.

Постројавање Трећег пешадијског РС пука

Министарство унутрашњих послова позвало је све грађане Српске да Дан Републике прославе достојанствено и у миру.

Учесници дефилеа носили велику заставу

Учесници дефилеа носили велику заставу
РТС

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*