Сведок на суђењу „крвавој Азри“: Претила је заробљеним Србима да ће их заклати и урезати им крстове на чело

0

Суђење ће бити настављено 21. јула

Сведок Тужилаштва БиХ Трипо Нинчић потврдио је данас Суду БиХ да је током заробљеништва у Дому ЈНА у Дервенти у мају 1992. године само једном видео Азру Башић, када је заробљеним Србима претила да ће их заклати и урезати им крстове на чело.

Сведочећи видео линком из Окружног суда у Добоју, Нинчић је данас на суђењу Азри Башић, за убиство и злостављање заробљених српских цивила у Дому ЈНА у Дервенти и на подручју села Поље 1992. године, рекао да су га непознати полицајци 13. маја 1992. године одвели у Дом ЈНА са другом, заставником ЈНА Величком Јончићем.

– Сместили су нас у мању просторију која је некада служила као гардероба и тада у њој није било никога. Сутрадан су довођени други људи, а неке су одмах одвели у логор Рабић, јер у тој просторији није било места за све – навео је Нинчић.

Сведок је рекао да су војници из те просторије изводили неке заробљенике и враћали их измучене и измалтретиране. Додао је да није видео како су их малтретирали, али да мисли да су их војници тукли палицом и сличним предметима јер су се могли чути јауци.

Сведок је додао да он “није имао некаквих проблема”.

– Азру сам видео само једном када је са пратњом дошла код нас. Рука јој је била у гипсу, имала је пиштољ и нож којим је махала и претила људима да ће их заклати и урезати им крстове на чело. Није рекла зашто ће то урадити, вероватно због националне нетрпељивости, јер су сви затворени били Срби – рекао је Нинчић.

Сведок каже да је по доласку Азре Башић осетио страх и уплашио се за свој живот јер је чуо да су је, због малтретирања, људи у граду прозвали “злогласна Азра”.

– Сви заробљеници су о њој причали. У логору Рабић, где сам премештен, а у којем је било више од 130 затворених Срба, чуо сам шта су ти људи доживели током заробљеништва у Дому ЈНА. Јавно се причало шта је Азра радила и како је убила Благоју Ђураша – рекао је Нинчић и додао да је током 14 дана у Рабићу није видео.

Сведок Тужилаштва Нихада Чучић рекла је да је Азра Башић дошла у Дервенту са око 100 Ријечана, да се са њом виђала у граду и да је “Азра са братом долазила код ње кући”.

Она каже да је понекад виђала Азру у Дому ЈНА, где је она повремено радила у кухињи и спремала храну за војнике и заробљенике. Потврдила је да је оптужену виђала и у Бродском пољу, у јуну након “пада” Дервенте.

Чучићева је потврдила да је видела да су се 26. априла 1992. године војници спремали да нападну насеље Чардак, јер им је тог јутра однела кафу. Kасније је чула да су заробљена лица доведена у Дом ЈНА, те додала да не зна шта се с њима дешавало јер јој је “заповедник Дома Жељко Будић забранио улазак”.

– Нисам знала шта се са њима дешавало, да ли је неко настрадао. Kасније сам чула да је један убијен, не знам му име – рекла је Чучићева.

Азра Башић оптужена је да је као припадник ХВО од 26. априла до почетка маја 1992. године у просторијама Дома ЈНА у Дервенти и на подручју села Поље учествовала у убиству, мучењу и наношењу великих патњи и повреда српским заробљеницима.

 

 

 

Телеграф, Срна

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*