ШВЕДСКА СЕ СПРЕМА ЗА РАТ: Одржавају се војне вежбе и обнављају нуклеарна склоништа

Мере су одговор на упозорење обавештајне службе на озбиљну претњу земљи од "неименованих играча"

0

ШВЕДСКА је први пут после 20 година извршила војне вежбе у парламенту, док су јединице цивилне заштите почеле да припремају нуклеарна склоништа услед растућих тензија у региону и свету.

Како наводе шведски медији. 50 посланика, који треба да обављају улогу целог парламента у случају рата, симулирали су ванредне сценарије на тајној локацији.

– Да је све како треба људи би се сложили да можемо да сачекамо још коју годину. На жалост видимо смер у ком иду неке земље док се наоружавају – рекао је председник парламента Урбан Ахлин.

За то време Агенција за цивилну заштиту наредила је да се прегледа 350 нуклеарних бункера из Хладног рата на острву Готланд, који могу да сместе 35.000 људи, преноси „Индипендент“.

Ови потези, заједно са ранијим увођењем војног рока, уследили су након што је обавештајна агенција ове земље упозорила да постоји „права и озбиљна претња“ по земљу.

Иако се у најновијем контексту нису спомињале конкретне земље, шведски министар одбране Петер Хултквист правдао је одлуку о војном року руском анексијом Крима.

НовостиОнЛајн

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*