Шведски град планира дати бесплатне станове џихадистима повратницима!

0

Шведски град Лунд разматра предлог о давању бесплатних станова, возачке дозволе и пореских олакшица џихадистима који се враћају из Сирије и Ирака, све у циљу њихове успешне реинтеграције у друштво.

Овакав апсурдан предлог, који је не само шамар у образ свим жртвама џихадистичког терора у Сирији и Ираку, већ и озбиљано пљување у лице шведским пореским обвезницима, дошао је од стране Anne Sjöstrand, координаторке против насилног екстремизма у Лунду.

„Можда ће бити критика, али мислим да би ти људи требали добити једнаку помоћ као и сви остали. Не можемо рећи да само зато јер су одабрали погрешан пут, немају право да се врате и живе у нашем друштву.“

Предлог је наишао на снажне реакције у јавности.

„Лунд жели помоћи терористима са стамбеним питањем, возачком дозволом и послом, али заборавља њихове жртве“, и „Силоватељи, убице деце, терористи. Сви би требали имати иста права“, само су неке од реакција јавности.

Сличан приступ већ је примењен у градовима Малме, Бурленге, Еребро.

Еребро је имао прилику уверити се у „успешност“ реинтеграције џихадиста у шведско друштво -Либан Кадар, 23, и Махамед Фарах Осман, 24, добили су приправнички посао у градским службама града Еребро, но одлучили су се вратити у Сирију, где су погинули у борби.

Истраживање Међународног центра за борбу против тероризма показало је да је барем 300 шведских држављана отпутовало у Ирак и Сирију од априла ове године, да би се борили на страни екстремиста ИСИЛ-а.

У међувремену, неких 140 терориста се већ вратило у Шведску до септембра ове године.

RT, Tribun.hr

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*