Sveštenik Nenad Ilić: Lažni proroci

0

Lažni proroci nisu samo oni koji svesno manipulišu ljudima. Često su lažni proroci i oni koji nesvesno lažu i same sebe i druge.
Na početku Strasne sedmice Gospod nas u odgovoru učenicima na pitanje o kraju istorije upozorava:
„…svi će vas narodi omrznuti zbog imena moga. I tada će se mnogi sablazniti, i izdaće jedan drugoga i omrznuće jedan drugoga. I izaći će mnogi lažni proroci i prevariće mnoge. I zato što će se umnožiti bezakonje, ohladneće ljubav mnogih. Ali ko pretrpi do kraja, taj će se spasti… “

Osim raznih njuejdžovskih kompilatora vere, osim učitelja istočnjačkih znanja prilagođenih potrošačkom zapadu, osim ideologa naučnih religija – a sve ih možemo prepoznati kao nekakve lažne proroke – pojavljuju se lažni proroci i među onim crkvenim ljudima koji redovno ispunjavaju crkvene zapovesti.
Starozavetni proroci su često bili za ukus svog vremena, vremena vladavine zakona, veoma tvrdi, oštri, a i ovi proroci posle Hrista pokušavaju da preskoče Hrista i da se ugledaju na njih. Da beskompromisno svedoče Hristovu ljubav tako što će okolo da izvikuju zakone, da dele stroge poglede, lekcije svima prema meri svog znanja i razumevanja prozvoljno izabranih otačkih citata, prema meri svog straha, i da dele duhovne šamare.

Oni često prave veću štetu crkvenom životu nego oni koji otvoreno pokazuju da stoje izvan granica Crkve. Zbog ljudske slabosti i ograničenosti može se razumeti sklonost da se čovek bespogovorno podredi konačnom broju zapovesti, ali to da Hristos biva zaklonjen bilo kakvim zapovestima osim onih dve najveće u kojima nam je i On sam najbliže – da Boga volimo svim srcem svojim i svom dušom svojom i svim umom svojim i svom snagom svojom i da volimo bližnjega svoga kao samoga sebe – ipak je nedopustivo i nanosi štetu Crkvi.

Svedoci vere se prepoznaju. Oni svedoče iskreno prema meri svog približavanja Hristu. Lažni proroci uskaču odmah na Hristovu sudijsku stolicu. Često uopšte ni ne shvataju da time hlade ljubav mnogih.

Iako pokušavam da budem na ovom FB profilu otvoren za svačije mišljenje i da stupam u dijalog sa svima, povremeno pomislim pošto je profil otvoren i pošto na njemu ima i mnogo onih koji makar neki korak bliže prilaze Crkvi u ovim našim razgovorima – kako li ljudima koji još nisu potpuno prihvatili veru izgleda fanatizam i radikalna netrpeljivost koju ispoljavaju lažni proroci?
Da li mnogi nađu samo dokaz skučene slike u koju ovaj svet pokušava da ugura Crkvu.
Pada mi na pamet da budem malo odlučniji u ograničavanju prostora onima koji ne žele dijalog nego upadaju ovde ne bi li sve priveli poznaniju prava – kako su ih oni svojim moćima doživeli i shvatili. Ne mogu uvek da istražujem ko je u raskolu, a ko je samo simpatizer tvrde ruke… ☺️
A mi koji smo u Crkvi ili prilazimo Crkvi zbog toga što verujemo Bogu ili makar želimo da verujemo, a ne zbog toga da bismo pronašli neku novu-staru religiju, ne moramo u svemu da se slažemo, naprotiv, ali možemo da se družimo na prijateljskiji način.

Nenad Ilić

POSTAVI ODGOVOR

*