Sveti apostol i jevanđelista Marko – Markovdan

Beše Marko saputnik i pomoćnik apostola Petra, koji ga u poslanici svojoj prvoj naziva sinom svojim, ne sinom po telu nego sinom po duhu. Kada Marko beše s Petrom u Rimu, umoliše ga verni, da im napiše spasonosnu nauku Gospoda Isusa, Njegova čudesa i život Njegov.

0

Poreklom beše jevrejin, iz plemena Levijeva, učenik svetog apostola Petra i njegov ljubljeni sin u Duhu Svetom, sin, ne po telu, nego po Duhu. Sveti Marko beše uvršten u sedamdeset svetih apostola Hristovih. Najpre je pratio svetog Petra i bio je upravo od njega postavljen za episkopa.

Na molbu vernih napisao je Jevanđelje, jer ti verni hrišćani u Rimu molili su ga da im napiše ono što im je sa svetim Petrom usmeno govorio o Gospodu našem, Isusu Hristu. Propovedao je Hristovu veru, u Akvileju i Egiptu, gde je on bio prvi propovednik Jevanđelja i prvi episkop, jer sve do tada, Egipat je bio neznabožački. No, sveti apostol Marko to izmeni i prosveti narod svetlošću svete vere i mnoge prevede u hrišćanstvo. Sagradi mnoge crkve i postavi sveštenike i episkope. Činio je on mnoga čudesa: bolesne je isceljivao, gubave čistio, nečiste i zle duhove je izgonio iz ljudi. Mnogi tada poverovaše u Gospoda našeg Isusa Hrista, porazbijaše svoje idole i krstiše se u ime Oca i Sina i Svetoga Duha. Odatle on nastavi put u Aleksandriju, da i tamo širi reč Jevanđelja. I tu svojim delom i čudom pokaza Božiju silu, time što zaceli ranu obućaru, koji šilom probode svoju levu ruku. Tim čudom on prevede mnoge u hrišćanstvo, ali saznavši za to, starešine grada skovaše plan da ga ubiju i u toj nameri uspeše i to baš na Uskrs, kada sveti Marko služiše Liturgiju u aleksandrijskoj crkvi. Najpre ga baciše u tamnicu, a sutradan ga pogubiše, prilikom čega Sunce sakri svoje zrake, nebo se otvori i bi veliki zemljotres. Ovaj sveti apostol i jevanđelist i mučenik Hristov, skonča u Egiptu, u gradu Aleksandriji, 25. aprila i beše star 68 godina i bi uvenčan vencem večne slave.

Tropar, glas 3.

Sveti Apostole i Jevanđelisto Marko, moli Milostivog Boga, da oproštaj grehova podari dušama našim.

POSTAVI ODGOVOR

*