„Светске силе немају намеру да Србију третирају поштено“

0

Kључне светске силе немају намеру да Србију третирају поштено или да буду неутралне у решавању косовског питања, каже бивши амбасадор САД Вилијем Монтгомери.

Он истиче да је то штета, јер, како каже за Тањуг, Србија је спремна на компромис.

На питање да ли тај његов став значи да су велике силе и које, већ донеле одлуку о Kосову и какву, он одговара:

„Апсолутно. САД и кључне земље у ЕУ су више деценија уназад обликовале свој став о Kосову и Босни и немају ни интерес, ни жељу да га мењају“.

Монтгомери каже да ни косовски Албанци немају намеру да учине неке значјаније уступке, а да их кључни међународни играчи охрабрују у томе.

„И Босни и Kосову је судбина да буду замрзнути конфликти у скоријој будућности. То је штета, јер Србија показује жељу и спремна је да донесе тешке одлуке, а да при томе не тражи ништа до реципроцитет“, каже Монтгомери.

Упитан да ли његова констатација о замрзнутом конфликту значи да очекује да Србија неће прихватити унапред припремљено решење, он каже да не може да говори у име српских власти, али да сматра да су оне силом доведене у веома тешку позицију.

„Да се ради о мени, не бих чинио никакве даље уступке, све док изворно обећање о формирању ЗСО формално и до краја не буде испуњено“, каже Монтгомери и додаје:

„То је лакмус тест искрености и поузданости међународне заједнице и косовских Албанаца“, закључио је он.

 

tanjug

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*