СЗО: У свету од рака годишње умре 8,8 милиона људи

СЗО: У свету од рака годишње умре 8,8 милиона људи

Годишње у свету од рака умре 8,8 милиона људи, већином у сиромашнијим земљама, а један од проблема је прекасно постављање дијагнозе, саопштила је Светска здравствена организација

0

Годишње у свету од рака умре 8,8 милиона људи, већином у сиромашнијим земљама, а један од проблема је прекасно постављање дијагнозе, саопштила је Светска здравствена организација (СЗО).

СЗО наводи да се, чак и у земљама са оптималним здравственим системима и службама, у многим случајевима рак открије тек у поодмаклој фази, када је отежано успешно лечење.

„Дијагностификовање рака у касним фазама и немогућност лечења осуђују многе људе на непотребну патњу и рану смрт“, рекао је директор одељења СЗО за незаразне болести, инвалидитет и превенцију насиља и повреда, Етијен Краг.

СЗО је уочи Светског дана борбе против рака, 4. фебруара, објавила нове препоруке у циљу унапређења раног дијагностификовања рака и непосредног лечења, посебно дојке, грлића материце и дебелог црева, што би требало да повећа вероватноћу преживаљавања болести.

Како је наведено, међу „корацима“ ране дијагнозе су боље обавештавање становништва о симптомима рака и подстицање оболелих да што пре потраже помоћ, улагање у унапређење здравствених служби и обуку здравствених радника.

Србија је на другом месту у Европи по смртности од малигних болести, упозорио је у петак председник Српског лекарског друштва (СЛД) Радоје Чоловић.

БЕТА

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*