Тачи: Ако не окончамо дијалог, бићемо као Палестине

0

ПРИШТИНА –  Председник привремених косовских институција, Хашим Тачи, поново је данас позвао све албанске политичке партије и представике цивилног друштва да се ангажују у дијалогу са Београдом, а ради постизања консензуса о окончању тог процеса, јер ако се то не догоди Косово би, како је рекао, могло постати друга Палестина.

На ванредној конференцији за новинаре Тачи, коме опозиција оспорава легитимитет да учествује у дијалогу у име Приштине, оценио је да је реч о „тешкој фази” тог процеса и да Приштина не треба да дозволи да „постане Палестина”.

Тачи каже да је, као косовски председник, сада спреман да се обрати посланицима и грађанима у вези са, како каже, последњом фазом дијалога.

Додао је да ће на сваки споразум „коначни печат дати парламент”.

Уверен је, казао је да ће ови разговори бити „озбиљни и тешки”, али и да ће, како је рекао, ово бити последња фаза која ће се окончати правно обавезујућим споразумом.

„Непогрешиви пут Косова је ка Европској унији, НАТО и међународним институцијама. Дијалог би требало да се оконча реципрочним признањем, иначе, дијалог би био узалудан”, рекао је Тачи.

Поновио је да Приштина „има подршку САД и њених савезника” да дијалог буде окончаним правно обавезујућим споразумом са Београдом.

„Тај процес ће бити транспарентан, одговоран и водиће се кроз институције. Само теме које о којима се слажу обе стране неће бити игнорисане. Неће бити другог привременог споразума. Коначни споразум ће бити у складу са стандардима и вредностима евроатлантског оквира”, рекао је Тачи.

Ако, како је казао, свет не буде желео Косово и ако не буде искоришћена ова прилика за постизање коначног споразума, „Косово би могло остати попут Палестине”, пренео је портај Љајми.

(Танјуг)

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*