ТАЧИ ХОЋЕ СВЕ ДА НАМ ОТМЕ: Србија за Косово дала преко 17 милијарди евра!

За три деценије Србија је у КиМ уложила чак 17,6 милијарди долара.

0

– Само имовина 1.358 предузећа која се приватизују, а припадају српским фирмама, процењује се на више од 1,5 милијарди долара, а узурпирано је чак и милион катастарских парцела обрадивог земљишта, ливада и шума, које вреде 50 милијарди евра. Српска непокретна имовина чини чак 58 одсто имовине на КиМ – напомиње аналитичар Бранислав Гулан, члан Одбора за село САНУ.

Како додаје, Србија је до сада враћала дугове (остало је око 1,2 милијарде долара), иако није убирала средства од пореза на КиМ, а подсећа и на велику вредност руда која се налазе на том подручју.

– Тачних података нема, али се зна да се на КиМ данас налази око 15,7 милијарди тона угља. У косовском басену има 13,2 милијарде тона лигнита, а у метохијском 2,5 милијарди тона, а то се може експлоатисати наредних 200 година. Угаљ је релативно слабог квалитета, ради се о лигниту и његова вредност се процењује на око 400 милијарди евра. Постоје и резерве руда цинка и олова у количини од 46 милиона тона. Процене су да се на КиМ налази и осам милиона тона руде магнезита, 1,6 милиона тона боксита, као и 585.000 хектара пољопривредног земљишта – наводи Гулан.

Ало

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*