Тачи: Напорно ћемо радити да Kосово што пре постане чланица УН

0

Kосовски председник Хашим Тачи изјавио је да дијалог Београда и Приштине нема алтернативу и да је време за нову, одлучујућу фазу тог дијалога јер, како каже, нормализација односа значи мир и стабилност за регион и сигурну евроатлантску перспективу за Kосово и европску за Србију.

Тачи је за Глас Америке рекао да ће корист од тога имати и Београд и Приштина, те да су за то заинтересоване и међународна заједница и земље региона.

– Желим да верујем да ће то отворити нову страницу у дијалогу између Kосова и Србије, или ће то бити коначна фаза, што значи извесну интеграцију Kосова у организацији Уједињених нација и бржу европску перспективу Србије – рекао је Тачи.

Kоментаришући најаве да би се у дијалог Београда и Приштине, који се одвија уз посредовање Брисела, могле укључити и САД, Тачи каже да ће ЕУ и шефица европске дипломатије Федерика Могерини задржати главну углогу у том процесу.

– Али, наравно, хтео сам као и увек да САД имају активнију улогу, јер за косовске институције то значи поверење и геранције да ће процес постизања споразума и његове реализације бити успешан – рекао је косовски председник најављајући чешће сусрете са председником Србије убудуће.

Тачи, који је боравио у Вашингтону, није искључио ни могућност сусрета са председником Србије у Њујорку већ током предстојећег заседања Генералне скупштине УН.

„Признавање Kосова у блиској будућности“

Важно је, каже, да САД буду више укључене у овај процес јер нова америчка администрација има јасан став о том питању.

– Ми смо јуче о томе говорили овде у Вашингтону и имам пуно поверење да САД ангажованије приступе у одлучивању у том процесу и да ће дати снажну подршку госпођи Могерини, јер само ЕУ и САД, уз учешће других фактора, може довести до трајног решења, постизања коначног споразума и његове ефикасне примене, који би за Kосово значио и чланство у УН – поновио је косовски председник.

Упитан да ли ће инсистирати на томе да Београд призна косовску независност или ће то бити само споразум о нормализацији односа, Тачи каже:

– Радићемо на пуној нормализацији државних односа и миру наша два народа, је је то у интересу Kосова, Србије и региона. Напорно ћемо радити да Kосова убрзо постане чланица УН. Али, што се тиче признавања, то ће се догодити у блиској будућности и томе ће одлучити српске институције. Не можемо им наметати временске оквире или њихову агенду у вези с признавањем Kосова, али једно је сигурно – да Kосово и Србија, које су сада у ‘статусу кво’, морају да олакшају себи евроатлантску и европску перспективу и да једни другима у томе не отежавамо.

 

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*