TAČI O SPECIJALNOM SUDU: Kao kada biste sudili Jevrejima

0

Kosovski predsednik Hašim Tači je još jednom ponovio da je formiranje Specijalnog suda za zločine tzv. OVK istorijska nepravda i uporedio ga sa osnivanjem suda koji bi sudio Jevrejima izloženim nacističkom progonu tokom Drugog svetskog rata.

Tači je u intervjuu za AP izneo tvrdnju da je kosovska vlada protiv svoje volje prihvatila Specijalni sud kao „cenu slobode (Kosova)“, kao i da je „Kosovo vodilo odbrambeni rat za opstanak nacije i nikoga nije napadalo“.

„Mi nemamo šta da krijemo“, rekao je Tači.

On je izneo i tvrdnju da „ratni zločini koje su počinili srpska vojska, paravojne formacije i policija i dalje nisu istraženi“.

Tači je u jučerašnjem intervjuu za Rojters kazao da Kosovo očekuje da će ove godine rešiti veoma bitna pitanja sa Srbijom postizanjem „istorijskog“ sporazuma.

„Sporazum između Kosova i Srbije koji će se, verujem, dogoditi 2018. biće istorijski, sveobuhvatan dogovor koji će rezultirati članstvom Kosova u UN“, tvrdi Tači.

On je dodao da će sporazum sa Srbijom doneti punu normalizaciju odnosa, iako se, kako navodi Rojters, od dve strane možda neće tražiti da priznaju jedna drugu kao nezavisnu državu.

Na pitanje šta bi učinio ako bi bio pozvan da se pojavi na sudu kao svedok ili optuženi, Tači je odgovorio: „Predsednik ili bilo koji drugi građanin ove zemlje nema razloga da se plaši“.

„Mi nikada nismo prekršili kosovske ni međunarodne zakone. Borili smo se protiv diktatora, čoveka koji je počinio genocid“, kazao je Tači, misleći pritom, navodi Rojters, na bivšeg jugoslovenskog i srpskog predsednika Slobodana Miloševića.

 

 

Tanjug

POSTAVI ODGOVOR

*