Tači objasnio: Nama Preševo, Srbiji ništa

0

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je kako njegov stav o korigovanju granica između Kosova i Srbije podrazumeva odbijanje svake pomisli o podeli Kosova ali uključuje zahtev za pripajanje Preševske doline Kosovu.

„Ja ističem da ću u okviru korigovanja granica jasno reći ‘ne’ podeli (Kosova) i ‘da’ pripajanju Preševske doline Kosova“, kazao je kosovski predsednik u intervjuu za Glas Amerike, program na albanskom jeziku.

„Ni u kakvim okolnostima, ni pod kojom cenom, ni od koga se ne može nametnuti podela Kosova, ali istovremeno treba da budemo svesni da će se obeležavanje granice između Kosova i Srbije dogoditi, ili će biti korekcija granice“, kazao je Tači i dodao da korigovanje granica ne predstavlja nikakav domino efekat za Kosovo ili region.

Prema njemu to podrazumeva da se konačno u dijalogu koji će se dogoditi odrede granice između Kosova i Srbije i da na tome treba da rade zajedno sa međunarodnim faktorima.

„Međutim, zahtev predstavnika Preševske doline da ostvare svoje pravo iz Deklaracije iz 1992. godine, da se pripoje Kosovu, je nešto što je realno i ono će se naći na stolu dijaloga kako bi se jednom zauvek rešilo“, kazao je Tači.

On je ponovio da će konačni sporazum biti okončan međusobnim priznanjem, da neće biti smetnji za učlanjenje u Ujedinjene nacije i da jedino takvim završetkom konačni sporazum ima smisla.

„Kažem da će biti vrlo težak proces, bolan, ali želim da se nadam da će biti pobednički, biće balansirani sporazumom obe strane koji će biti prihvatljiv i za EU, SAD i NATO. Dobrovoljni sporazum strana, Kosova i Srbije, koji neće moći da bude odbijen i biće prihvatljiv i od međunarodnog faktora i protiv koga niko ne može da bude, niti će biti“, kazao je Tači.

Podsetimo, Tači je ranije danas rekao da će biti korekcije granice sa Srbijom, ali ne i podele, te da će Preševska dolina biti pripojena Kosovu, što je opozicija u Prištini protumačila kao eufemizam za razmenu teritorija.

beta

POSTAVI ODGOVOR

*