Tači “otkrio“ Hrvatima: Velika Albanija je srpska laž, Srbija priznaje Kosovo ove godine

0

U intervjuu za hrvatski “Večernji list“, Hašim Tači je govorio o projektu Velika Albanija, položaju Srba na Kosmetu,pravno obavezujućem sporazumu između Beograda i Prištine,  kao i o rusko-srpskim odnosima.

“Srbi na Kosovu su zaštićeni Ustavom i kosovskim zakonima, kao i saradnjom između albanskih i srpskih političara u kosovskoj vladi i skupštini, ali i na lokalnom nivou. Što se tiče oružja, svi znamo kakve su posledice ostavili ratovi na Kosovu 1998-1999.“, rekao je Tači.

“Nemamo nijednu tajnu agendu, niti smo ikada imali. Naše težnje su rušenje Berlinskog zida i komunizma. Kosovo je postalo slobodna zemlja i to joj je odredilo sudbinu, čineći je nezavisnom državom. Na kraju, ova zemlja treba da postane članica NATO, UN i Evropske unije.“, objasnio je on, komentarišući navode srpskih medija o stvaranju velikoalbanske države na Balkanu.

“Mislim da smo puno uradili, koliko nam dopuštaju naše okolnosti. Kosovo ima demokratske ciljeve, najveći ekonomski razvoj u regionu, moderan Ustav sa naglaskom na ljudskim pravima i pravima nacionalnih manjina. “, dodao je on, upitan da prokomentariše šta se promenilo od 2008.godine, kada je tzv. Kosovo proglasilo nezavisnost.

Nije dobro govoriti unapred, ali posle potpisivanja pravno obavezujućeg sporazuma između Beograda i Prištine što će se desiti ove godine, nadam se, apliciraćemo za članstvo u UN.“, izjavio je Hašim Tači za “Večernji list“, prenosi prištinski “Zeri“.

M. Ćurčić, Vidovdan

POSTAVI ODGOVOR

*